Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vlaams beleid inzake jongerenwerkloosheid faalt! (10/10/02)

Ronduit N-VA! roept minister Landuyt op om eindelijk werk te maken van een stevig werkgelegenheidsbeleid in Vlaanderen. Uit de recente werkloosheidscijfers blijkt dat de federale regering, nu er een Franstalige minister bevoegd is voor de tewerkstelling in Vlaanderen, compleet geen oog heeft voor de werkloosheidsproblematiek in Vlaanderen.

De Vlaamse werkloosheidscijfers voor september 2002 werden onlangs bekend gemaakt. Ondanks alle mooie verklaringen over de actieve welvaartsstaat en al het zand dat in de ogen van de burgers werd gegooid, zijn de mensen niet blind. De werkloosheid stijgt! Volgens cijfers van de VDAB is het aantal niet-werkende werkzoekenden gestegen met 6,4% tegenover september vorig jaar en het aantal uitkeringsgerechtigde volledig werklozen met maar liefst 17,9% tegenover september 2001.

Als jongerenbeweging vragen we vooral aandacht voor de jongerenwerkloosheid. Meer bepaald spreken we dan over niet-werkende werkzoekenden jonger dan 25. Het aantal jongeren binnen die categorie is gestegen met 11,2 % tegenover dezelfde maand vorig jaar. Vooral de stijging met 12,9% van het aantal werkloze jongeren tussen 20 en 25 jaar baart ons zorgen. Ronduit N-VA! stelt zich de vraag waartoe de vele investeringen in het onderwijs dienen, indien hieraan geen goed werkgelegenheidsbeleid wordt gekoppeld! Zo staan vele jongeren ondanks jarenlang kwalitatief hoogstaand onderwijs nu in de kou. De Vlaamse regering moet dan ook haar exclusieve bevoegdheid voor vorming en beroepsopleiding zelfstandig en volledig uitoefenen. Federaal bedongen samenwerkingsakkoorden zijn hiervoor helemaal niet nodig. De Vlaamse regering deed ook hier een toegeving te veel aan Minister Onkelinx en dat ten koste van de vele Vlaamse werkzoekenden.

Concreet eisen wij dat de Vlaamse regering niet langer wacht op een economische heropleving om dan triomfantelijk uit te pakken met gedaalde werkloosheidscijfers, waar zij weinig toe bijgedragen zal hebben. Een werkgelegenheidsbeleid veronderstelt immers dat men actief handelt, want achter elk procent zitten duizenden werklozen.

Auteur:
Ronduit N-VA!
Johan Guldix, voorzitter Ronduit N-VA!

Meer informatie:
Contactpersoon: Johan Guldix
Telefoon: 0495/28 50 96
Fax: 02/217 35 10
E-post: johan.guldix@n-va.be
Url: www.n-va.be


---

Ledenblad
Volle Manen