Staatsbosbeheer

10 oktober 2002

Staatsbosbeheer is begonnen met het uitdunnen van een gedeelte van het dennenbos in de Boswachterij Westerschouwen op Schouwen Duiveland. Er zal 1000 m³ hout worden geoogst. De werkzaamheden zullen tot december duren.

De Boswachterij Westerschouwen bestaat voor het grootste gedeelte uit Oostenrijkse en Corsicaanse dennen. Dit naaldbos is tussen 1921 en 1942 ingeplant om het verstuiven van de duinen tegen te gaan. De eerste bomen zijn nu zon 80 jaar oud en nog steeds niet helemaal uitgegroeid. Eens in de vijf tot acht jaar wordt een bepaald gedeelte van het bos uitgedund zodat de overblijvende bomen meer ruimte krijgen en dus door kunnen groeien. Deze cyclus wordt steeds herhaald totdat de bomen hun volle wasdom hebben bereikt. Momenteel wordt er gedund in het middelste gedeelte van de boswachterij.

Door het uitdunnen ontstaat niet alleen meer ruimte voor de overblijvende bomen. Zonnestralen kunnen dan beter de bodem bereiken en wordt de grond opgewarmd. Hierdoor kunnen allerlei, soms al jaren in de grond liggende zaden van bomen, struiken en kruiden ontkiemen. Het vrij eenzijdige dennenbos krijgt daardoor een gevarieerder beeld met struiken en kruiden.
De kruin en de takken van de gevelde bomen blijven in het bos achter en leveren zo voedsel en schuilgelegenheid aan allerlei dieren, insecten, planten en parasieten. Staatsbosbeheer is ook bezig met het geleidelijk omvormen van het bos van naaldbos naar meer gevarieerd bos met loofhout.

Het omvormen gebeurde tot voor kort door een kleine oppervlakte alle naaldbomen te kappen en inlands loofbos, zoals eiken, op dezelfde plaats in te planten. Op deze manier heeft Staatsbosbeheer in de loop der jaren genoeg zaadbronnen in het bos gebracht voor een natuurlijke vermenging.

Door ruimer te dunnen krijgt de jonge aanplant de gelegenheid zich sneller te vermeerderen. Hierdoor ontstaat op langere termijn een gevarieerder bosbeeld met een rijkere flora en fauna en een grotere recreatieve belevingswaarde. De komende weken wordt ongeveer 1000 m³ hout uit het bos geoogst. Dit gebeurt met een grote zelfrijdende houtoogstmachine. Deze machine pakt de boom in zijn geheel vast, zaagt in één handeling de boom af, ontdoet de stam van zijtakken en zaagt de stammen af op de gewenste lengte.

Een bijkomend positief effect van deze manier van oogsten is dat de bosbodem door de wielen van de machine wordt omgewoeld. Door het los maken van de grond worden namelijk veel zaden gestimuleerd om te ontkiemen. De machine is in de Boswachterij Westerschouwen in actie te zien.

Vroeger werd dit hout in de mijnbouw gebruikt, tegenwoordig is de vezel en papierindustrie de grootste afnemer. De nu uit te dunnen dennen hebben gemiddeld een dusdanige diameter dat ze aangemerkt kunnen worden als zaaghout en brengen daardoor een hogere prijs op.