Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 oktober 2002

PvdA verontwaardigd over voorzetting nertsenfok

Minister Veerman van Landbouw wil toch doorgaan met de nertsenfok in Nederland. Hij heeft het wetsvoorstel voor een verbod teruggetrokken, zo heeft hij woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. PvdA Tweede-Kamerlid Gerdi Verbeet heeft hier geen begrip voor. 'Aan het tot stand komen van het verbod is jarenlang gewerkt. Ik begrijp niet wat de minister beweegt om nu deze stap terug te zetten', aldus Verbeet.

Het vorige kabinet had begin 2001 op voorstel van de vorige minister Brinkhorst besloten de nertsenfok te verbieden. De nertsenfokkers mochten hun bedrijf nog tien jaar houden maar niet uitbreiden. Het wetsvoorstel lag sindsdien bij de Tweede Kamer voor behandeling.

'Oud PvdA-Kamerlid Willie Swildens-Rozendaal heeft zich in de vorige periode keer op keer ingezet voor een verbod op de nertsenfok. Een meerderheid van de Kamer vond uiteindelijk dat een verbod op nertsfokkerijen in het kader van dierenwelzijn noodzakelijk is. We kunnen dit nu niet laten lopen. De PvdA zal de minister hierover binnenkort aan de tand voelen', aldus Verbeet.



Partij van de Arbeid