Gemeente Hoorn


Geavanceerd drenkelingendetectiesysteem in De Waterhoorn in gebruik

Persbericht d.d.: 10 oktober 2002

Donderdag 10 oktober stelde wethouder J.H. van Es officieel het drenkelingendetectiesysteem in zwem- en recreatiebad De Waterhoorn gebruik. Hiermee is De Waterhoorn het eerste zwembad ter wereld met een drenkelingendetectiesysteem boven een beweegbare bodem. Met de komst van het systeem krijgt de badmeester er een paar extra ogen bij waardoor het risico op verdrinking wordt verminderd. De installatie van het Poséidonsysteem in De Waterhoorn is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de gemeente Hoorn.

In de zwembaden in Nederland komt het nog regelmatig voor dat er mensen verdrinken. Als wapen in de strijd installeerde De Waterhoorn het drenkelingendetectiesysteem. Het signaleert met behulp van een cameranetwerk en speciale software een in moeilijkheden geraakte zwemmer die stil op de bodem van het zwembad ligt. De badmeester wordt binnen tien seconden gealarmeerd en kan in actie komen om de drenkeling te redden. Tijdige detectie voorkomt behalve verdrinking tevens ernstig letsel.

Medio december van dit jaar wordt ook het doelgroepenbad uitgerust met het drenkelingendetectiesysteem. Zowel het wedstrijdbad als het doelgroepenbad wordt veel gebruikt door badgasten die (nog) niet voldoende zwemvaardigheid hebben of een verhoogd medisch risico lopen. Met de installatie van het detectiesysteem in beide zwembaden is een zo optimaal mogelijke veiligheid van de badgasten gegarandeerd. Het systeem is echter geen vervanging voor het toezichthoudend personeel.
---
Laatste wijziging deze pagina: 10 oktober 2002