10/10/2002 BlackBerry Enterprise Server 3.5 nu beschikbaar

Nieuwe BlackBerry Enterprise Server gaat verder dan draadloze e-mail: verbeterde toegang tot bedrijfsgegevens en geavanceerde beheersvoorzieningen

Amsterdam, 10 oktober 2002 - - Research In Motion (RIM) introduceert een belangrijke nieuwe versie van de BlackBerry Enterprise Server software. BlackBerry Enterprise Server 3.5 overschrijdt de grenzen van draadloze e-mail en biedt in-house softwareontwikkelaars en Independent Software Vendors (ISV's) een krachtig platform voor de veilige draadloze verspreiding van bedrijfsgegevens. Bovendien bevat BlackBerry Enterprise Server 3.5 nieuwe geavanceerde voorzieningen voor ICT-afdelingen die de ingebruikname en het dagelijks beheer van BlackBerry Wireless Handhelds substantieel vereenvoudigen. Met deze nieuwe release van BlackBerry Enterprise Server kan een ICT-afdeling haar gehele draadloze BlackBerry oplossing simpel en effectief beheren en investeringen in bestaande technologie blijven benutten om eindgebruikers draadloos toegang te geven tot meer bedrijfsapplicaties dan alleen e-mail.

Tot de nieuwe beheersmogelijkheden behoren de sterk vereenvoudigde inzet van software op desktops en handhelds, functionaliteit om handhelds op afstand uit te schakelen en ruimere mogelijkheden om gebruiksregels op te leggen.

NIEUWE VOORZIENINGEN VOOR TOEGANG TOT BEDRIJFSGEGEVENS

De nieuwe voorzieningen voor toegang tot bedrijfsgegevens die door het BlackBerry platform worden ondersteund, maken draadloze verbindingen via standaardprotocollen en -talen mogelijk zonder dat dit ten koste gaat van de solide componenten in de architectuur. Deze hebben BlackBerry tot een succes gemaakt bij duizenden bedrijven en overheidsinstellingen die behoefte hadden aan een veilige, beheersbare en volledige draadloze e-mailoplossing achter hun firewall. Organisaties die met BlackBerry werken kunnen het bestaande BlackBerry architectuur- en beveiligingsmodel gebruiken om aanvullende draadloze bedrijfsapplicaties in gebruik te nemen zonder dat er nieuwe infrastructuur hoeft te worden ingepast of ondersteund. De nieuwe voorzieningen houden de kenmerken van bestaande BlackBerry systemen in stand, zoals end-to-end beveiliging (met Triple DES-encryptie), push-functionaliteit, ondersteuning voor verschillende netwerken en gecentraliseerd beheer.

BlackBerry Enterprise Server 3.5 bevat een krachtige nieuwe voorziening met de naam Mobile Data Service. Deze biedt verhoogde flexibiliteit en nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars, telecombedrijven en grote klanten:

- ISV's en in-house ontwikkelaars kunnen doelmatig werken met standaardprotocollen en -talen die de ontwikkeling versnellen zonder tot de overhead en complexe problemen te leiden die worden geassocieerd met de aanschaf en het beheer van eigen verbindingen met meerdere draadloze netwerken.

- Telecombedrijven krijgen de mogelijkheid om extra draadloze diensten aan te bieden die gebruikmaken van nieuwe netwerken voor pakketdata en die grote klanten helpen aantrekken en behouden.
- Grote klanten kunnen de strategie- en productiviteitsvoordelen van BlackBerry nu benutten voor meer dan alleen draadloze e-mail en telefoon, door het BlackBerry platform te gebruiken naast applicaties, infrastructuur en diensten van toonaangevende bedrijven als BEA Systems, HP, IBM Global Services en Siebel.

BELANGRIJKSTE VOORZIENINGEN VOOR TOEGANG TOT BEDRIJFSGEGEVENS

Sluit aan op standaardprotocollen:
De nieuwe Mobile Data Service van BlackBerry Enterprise Server 3.5 verzorgt connectiviteit op basis van standaards via de BlackBerry infrastructuur met ondersteuning van de protocollen HTTP, TCP/IP en UDP. Hierdoor wordt de noodzaak voor ontwikkelaars om nieuwe connectiviteitsmethoden te leren of toe te passen tot een minimum beperkt en kunnen nieuwe of bestaande bedrijfsapplicaties eenvoudig worden uitgebreid naar BlackBerry handhelds.

Ondersteunt standaardtalen:
De nieuwe Mobile Data Service van BlackBerry Enterprise Server 3.5 is ontworpen met efficiënte native language support voor XML, WML en cHTML. Ook wordt het gebruik van plug-in transcoders voor andere talen ondersteund. Door gebruik van de standaard mark-up languages voor interactie met clients reduceert Mobile Data Service de behoefte aan maatwerk bij het creëren van content voor weergave en interactie op BlackBerry handhelds.

Hoge mate van beveiliging:
Als integraal onderdeel van BlackBerry Enterprise Server 3.5 maakt Mobile Data Service gebruik van dezelfde beveiligde BlackBerry architectuur die beschikbaar is voor draadloze e-mail. Alleen apparatuur die is aangemeld bij een BlackBerry Enterprise Server heeft toegang tot de Mobile Data
Service. Bedrijfsgegevens worden uitgewisseld via dezelfde met Triple DES versleutelde verbinding tussen de handheld en de server achter de corporate firewall. Met andere woorden, de Mobile Data Service gebruikt hetzelfde beveiligingsmodel dat al is erkend en wordt gebruikt door de duizenden organisaties die momenteel met BlackBerry Enterprise Server werken.

Ondersteuning van push-functionaliteit:
De nieuwe Mobile Data Service van BlackBerry Enterprise Server 3.5 ondersteunt de mogelijkheid om via push-technologie informatie naar BlackBerry handhelds te sturen. Push-functionaliteit en handhelds met een continuverbinding zijn essentieel voor de ondersteuning van draadloze bedrijfsapplicaties. Gegevens worden op de handheld afgeleverd zodra ze beschikbaar komen; er hoeft niet te worden gewacht totdat de gebruiker de gegevensuitwisseling initieert.

Ondersteuning van meerdere netwerken:
BlackBerry Enterprise Server ondersteunt verschillende draadloze netwerken en BlackBerry handhelds. BlackBerry Enterprise Server 3.5, met Mobile Data Service, kan alle draadloze toegangsmogelijkheden van een organisatie ondersteunen dankzij één consistente architectuur waarmee het gebruik en het beheer van draadloze applicaties sterk worden vereenvoudigd.

BlackBerry browser:
De BlackBerry browser heeft een tweeledig doel: op veilige wijze toegang bieden tot bedrijfsgegevens via de Mobile Data Service, maar ook tot content services en gateways van de carrier. De BlackBerry browser ondersteunt standaard-content op basis van WML, HTML en XML, en HTTP/HTTPS-connectiviteit met BlackBerry Enterprise Server. Met Mobile Data Service en de BlackBerry browser beschikken organisaties over de front-end en back-end tools die zij voor draadloze bedrijfsapplicaties nodig hebben.

BELANGRIJKSTE NIEUWE BEHEERSVOORZIENINGEN

Vereenvoudigde inzet van software:
ICT-beheerders hebben de mogelijkheid om met behulp van standaard tools de BlackBerry Desktop Software automatisch naar PC's binnen de organisatie te sturen en standaard gebruikersinstellingen vooraf te configureren. Bovendien kunnen zij richtlijnen instellen voor upgrades van handheld software. Zo kunnen ICT-afdelingen heel snel en kosteneffectief BlackBerry software installeren of upgraden.

Draadloze handhelds uitschakelen:
BlackBerry voldoet al aan de strengste veiligheidseisen voor e-mail en data dankzij voorzieningen als end-to-end encryptie (Triple DES), policy files en wachtwoorden op handhelds. RIM verschaft ICT-afdelingen van bedrijven nu ook de mogelijkheid om draadloos wachtwoorden in te stellen en te vergrendelen, of alle gegevens te wissen op een BlackBerry handheld. Wanneer een gebruiker de BlackBerry handheld per ongeluk of door diefstal kwijtraakt, kan met deze nieuwe functionaliteit vertrouwelijke informatie nog beter worden beschermd.

Uitgebreide mogelijkheden voor ICT-beleid:
Met de uitgebreide mogelijkheden voor een ICT-beleid, kunnen beheerders voor het hele bedrijf of per groep instellingen definiëren en deze draadloos overbrengen naar BlackBerry handhelds zonder dat de gebruikers de handhelds hoeven op te leggen. Dit levert een robuuste methode op voor het aanhouden en afdwingen van gebruiksregels in het hele bedrijf en biedt beheerders de mogelijkheid heel eenvoudig beleidsregels te activeren wanneer de handhelds al in gebruik zijn. Zo kan bijvoorbeeld de regel worden ingesteld dat wachtwoorden op alle handhelds een bepaalde minimumlengte moeten hebben.

BESCHIKBAARHEID
BlackBerry Enterprise Server 3.5 voor Microsoft Exchange is vanaf vandaag verkrijgbaar. De versie voor Lotus Domino komt begin 2003 op de markt.

Research In Motion
Research In Motion is een toonaangevend ontwerper, producent en verkoper van vernieuwende draadloze oplossingen voor de wereldwijde mobiele communicatiemarkt. Door de ontwikkeling van geïntegreerde hardware, software en services, die vele draadloze netwerkstandaarden ondersteunen, kan RIM oplossingen aanbieden voor naadloze toegang tot tijdgevoelige informatie afkomstig uit e-mail, telefoon, SMS messaging-systemen of internet- en intranetapplicaties. Bovendien maakt de RIM-technologie het voor ontwikkelaars en fabrikanten over de hele wereld mogelijk om hun producten en diensten uit te breiden met draadloze dataconnectie. Rim's bekroonde producten, diensten en ingebouwde technologieën, worden gebruikt door duizenden organisaties over de hele wereld. Hiertoe behoren het BlackBerry draadloze platform, de RIM Wireless Handheld productlijn, de ingebouwde radio-modems en de tools voor software-ontwikkeling. RIM is opgericht in 1984 en heeft haar hoofdkantoor in Waterloo, Ontario (Canada). Het bedrijf heeft vestigingen in Noord-Amerika, Europa en Azië. Het aandeel RIM staat genoteerd aan de Nasdaq in New York en de Toronto Stock Exchange.