Radio Nederland Wereldomroep

Interview met Wereldomroep als bewijs in moordproces Guatemala

Dankzij een interview van de Wereldomroep is er na vier jaar voor de verdediging een vooruitgang in het proces naar de moord op de katholieke bisschop Gerardi. De advocaten van de verdachten hebben tijdens een persconferentie verklaard dat er tijdens het proces geciteerd is uit een interview van de Wereldomroep met Celvin Galindo, voormalig openbaar aanklager en belast met deze zaak. Het één jaar oude interview van de Wereldomroep is door de verdediging aangevoerd als bewijs van onschuld van de verdachten.

Galindo benadrukt in dit interview dat tijdens het proces niet iedereen die betrokken is geweest bij de moord, verhoord is. Bovendien zegt hij namen te hebben van militairen die deelgenomen hebben aan de moord. Bisschop Gerardi werd in 1998 vermoord enkele uren voordat hij een de presentatie zou geven over zijn historisch verslag. Dit verslag gaat over het conflict in Guatemala dat aan meer dan 100.000 mensen het leven heeft gekost. Galindo is inmiddels uit Guatemala gevlucht, nadat hij met de dood werd bedreigd. Het interview van de Latijns-Amerikaanse afdeling van de Wereldomroep dat destijds werd uitgezonden, is nog steeds te beluisteren en te bekijken op internet: http://www.rnw.nl/sp/toolbar/televisionstart.html

Lodewijk Bouwens, Algemeen Directeur van de Wereldomroep, hoopt dat de waarheid rond de moord boven tafel komt: "Het zou heel mooi zijn als ons interview een bijdrage kan leveren in een eerlijk proces." De uitzendingen van de taalafdelingen, waaronder de Latijns-Amerikaanse afdeling, hebben onder andere als doel om landen met een informatieachterstand te voorzien van onafhankelijk nieuws en actualiteiten. Bouwens: "De doorbraak in het proces bewijst te meer het belang en draagvlak van deze uitzendingen."

De Wereldomroep is de internationale publieke omroep van Nederland. Via radio, televisie en internet biedt de Wereldomroep nieuws, informatie en cultuur in het Nederlands, Engels, Spaans, Indonesisch, Portugees, Frans, Papiamento en Chinees aan miljoenen mensen over de hele wereld. Bovendien promoot de Wereldomroep muziek van Nederlandse bodem in het buitenland. RNTC, verbonden aan de Wereldomroep, verzorgt trainingen en geeft media-adviezen aan partnerstations in ontwikkelingslanden. Meer informatie over de Wereldomroep staat op www.wereldomroep.nl.