NIBUD Persbericht

10-10-02: December: feestmaand of financiële ramp?

De pepernoten liggen alweer in de winkels, de tuincentra starten met de kerstmarkt en de speelgoedgidsen lagen in september al in de bus. De dure maand december komt er weer aan. Een gemiddeld huishouden met 3 personen geeft in die maand 250 meer uit dan in andere maanden. Maar volgens het NIBUD hoeven de financiën de feestpret niet te drukken.

Dure maand
In december geeft een huishouden met 3 personen ongeveer 250 meer uit dan in andere maanden. Dit bedrag gaat op aan cadeautjes, voeding, alcohol en kerstversiering. Het is een gemiddelde. Wie meer dan modaal te besteden heeft geeft al gauw meer uit net als huishoudens met meer kinderen. Maar gelukkig hebben we in de feestmaand ook meer te besteden, denk aan: de dertiende maand, de kerstgratificatie of eindejaarsbonus. Bovendien zijn er de zegelboekjes, de spaarpotjes en de airmilespunten die traditiegetrouw voor de feestdagen aangesproken worden.
En als de cadeaus zijn uitgepakt en de oliebollen op zijn breekt trouwens een periode aan waarin we het weer wat rustiger aan doen. In januari geven de meeste mensen ongeveer 175 minder uit dan gemiddeld.

De kinderen
Door reclame, de speelgoedboeken en onderlinge druk weten kinderen precies wat ze van Sinterklaas of Kerstman willen hebben. Vaak gaat het om de dure cadeaus. Hoe ga je als ouder om met deze druk?
-Bedenk eens wat het kind vorig jaar het leukste vond. Dat is vaak helemaal niet het duurste cadeau.
-Kijk naar uw eigen inkomsten en maak het kind duidelijk dat sommige cadeaus gewoon te duur zijn.
-Begin vroeg met het kopen van cadeautjes en maak gebruik van aanbiedingen. Maar hou wel goed bij wat u al in huis heeft. Anders wordt het door het te grote aantal cadeaus nog duur.
-En vergelijk prijzen. Uit onderzoek blijkt dat maar een kwart van de Sinterklazen en Kerstmannen met de feestdagen prijzen vergelijkt.

Feestbudget
Een feestbudget kan financiële verrassingen voorkomen. Zet op een rijtje hoeveel geld de feestdagen gaan kosten, en zet daarnaast welk bedrag daarvoor beschikbaar is. Mocht er een gat onstaan dan heb je nu nog de tijd om na te denken over alternatieven. Bovendien is het makkelijker om de uitgaven binnen de perken te houden als je het overzicht behoudt.
En als volwassenen onder elkaar kun je afspraken maken over cadeaus. Spreek bijvoorbeeld maximumbedrag af en hou je daar ook aan. Een origineel gedicht of surprise valt vaak beter in de smaak dan een duur cadeau.

Cadeau tips om geld mee te besparen Wie op zoek is naar originele cadeautjes waar ook nog geld mee te besparen valt, kan terecht bij het NIBUD (www.nibud.nl)


- Kindje op komst? Dan is de Geldwijzer kinderen tot 12 jaar een leuk en zinvol cadeau. Hoeveel kost een kind? Wanneer begin ik met zakgeld? Moet ik al voor het kind gaan sparen? Het boek Werk en zorg is ook een goede keus. Hoe regel je de combinatie werk en zorg? Blijf je werken? Wat zijn de regelingen?

- Kan zoon of dochter die net zelfstandig woont nog wel wat budgettips gebruiken? Dan zijn de boekjes Geldwijzer Studenten of Op jezelf en je financiën een idee.

- Of is degene voor wie het cadeau is het overzicht over de financiën even kwijt? En wie is dat niet op het moment? Dan kan het computerprogramma De Geldmanager, het boek Persoonlijke Financiële planning of het Basisboek Budgetteren hét cadeau van de pakjesavond zijn.

- En voor de regelaar in het gezin. De Budgetagenda; een gezinsagenda met tips over geld, invullijstjes voor het bijhouden van uitgaven en informatie over regelingen.

Ook dankbare cadeaus voor een gedicht.