Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 10-10-2002
Fons Schieven door trein overreden
Ernstig misdrijf.

Utrechter overlijdt aan verwondingen.

Bij de spoorbaan ter hoogte van de splitsing van het Houtensepad met de Laan van Kovelswade in Utrecht is in de nacht van maandag 9 op dinsdag 10 september 2002 een ernstig misdrijf gepleegd. Aan de vooravond van zijn verjaardag is de Utrechter Fons Schieven hier, vlak voor middernacht, onder een trein gekomen. De heer Schieven overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, op de dag dat hij 31 jaar werd. Utrechter overlijdt aan verwondingen.

Maandagavond 9 september.

Fons Schieven woonde op de begane grond van een flat in de Kariboestraat in de Utrechtse Bokkebuurt. Dit is hooguit 300 meter van de plek waar Fons die nacht werd gevonden. Hij gaf deze maandagavond voor zijn verjaardag een feestje in zijn tuin. Op dit feestje is veel gedronken en later op de avond schijnen er ook drugs geleverd te zijn door een drugskoerier. Het verhaal gaat dat Fons onder dwang drugs heeft ingenomen en vervolgens zou hij zijn getreiterd en mishandeld. Wie er op het feestje waren en wat zich binnen heeft afgespeeld is onduidelijk. Wel is het mogelijk dat het de aanleiding was voor de dood van Fons.

Fons Schieven.

De heer Schieven had een slank postuur en was 1.65 meter lang. De maandagavond van zijn feestje droeg hij een lichte broek en een blauw overhemd. Hij was oorspronkelijk van Colombiaanse afkomst, maar was op jonge leeftijd door Nederlandse ouders geadopteerd. Het was een rustige, slimme, jongeman die het Atheneum had gevolgd. Hij besloot niet te gaan studeren, maar te gaan werken en op zichzelf te gaan wonen. Schieven belandde toen in een fout circuit en raakte verslaafd aan alcohol. Op een gegeven moment werd hij zo depressief, dat hij hulp zocht. Hij ging met een aantal jongemannen om, die ook in de Bokkebuurt wonen. Schieven heeft in zijn omgeving verteld dat hij bang was en gaf verschillende keren aan weg te willen uit de Bokkebuurt.

Onderzoek.

De politie is in eerste instantie uitgegaan van een zelfdoding. Nu is er een aantal gronden om te denken dat er sprake is van een ernstig misdrijf. Maandagavond 7 oktober wordt door de politie een passantenonderzoek gedaan, waarin mensen op straat worden gehoord. Ook worden de bewoners van de flat in de Kariboestraat aangesproken.

Mishandeling.
Twee weken voor zijn dood is de heer Schieven zo erg mishandeld, dat zijn beide ogen dichtzaten van de verwondingen. Zelf heeft hij niet precies verteld wat er is gebeurd.
De politie vraagt.

Wie weet wie de jongemannen uit de Bokkebuurt in Utrecht zijn, die het slachtoffer treiterden en terroriseerden?

Wie weet wat er in de nacht van maandag 9 op dinsdag 10 september 2002 met Fons Schieven is gebeurd en hoe hij onder de trein terecht is gekomen?

Wie heeft in de nacht van dit ernstige misdrijf iets gehoord of gezien, tussen de Kariboestraat en de splitsing van het Houtensepad met de Laan van Kovelswade in Utrecht, wat hiermee te maken kan hebben?

Wie kan vertellen wat er, twee weken voor zijn dood, met Fons Schieven is gebeurd?
Uw informatie is welkom bij de Politie Regio Utrecht, tel. 0900-8844.