Provincie Flevoland



Subsidie voor theatervoorstelling "Te Gek"

Het college van van Gedeputeerde Staten van Flevoland wil 10.000 euro bijdragen aan de theatervoorstelling Te Gek, die ter gelegenheid van de Nationale Dag voor de Geestelijke Volksgezondheid op 10 oktober voor basisschoolleerlingen wordt ontwikkeld.

Het Platform Gebruikers Geestelijke Gezondheidszorg Almere heeft ervoor gekozen om het thema van de dag, Psychische mishandeling en emotionele verwaarlozing van kinderen, in een theatervoorstelling te laten verbeelden. Theatermakerij Mens is benaderd om de voorstelling te maken. Jaarlijks zijn er landelijk tienduizenden kinderen die lichamelijk of psychisch mishandeld worden. Op latere leeftijd ondervinden ze daar vaak nog de gevolgen van. Ze kunnen onzeker zijn, bang, zich eenzaam voelen, depressief zijn, of zelfs
zelfmoordneigingen hebben. Door middel van een theatervoorstelling wil het platform aan kinderen van de basisschool van groep 7 en 8 laten zien, dat je kinderen die mishandeld worden het best kunt helpen door ze te steunen en ze bij te staan wanneer ze het moeilijk hebben. De provincie verwacht dat de boodschap van de voorstelling bijdraagt aan een begripvoller omgeving voor slachtoffers van mishandeling en geweld.

De voorstelling wordt vanaf 10 oktober opgevoerd voor 4000 Almeerse scholieren, leerlingen uit Lelystad en mogelijk ook voor leerlingen uit andere Flevolandse gemeenten. Dankzij een lespakket kan het thema van de voorstelling ook tijdens de lessen worden behandeld.

Op 13 september zal de Statencommissie voor Financiën, Zorg en Welzijn, Europa het besluit van het college bespreken. Brengt de commissie een positief advies uit, dan is de subsidie definitief.