Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 25/09/2002


---

Conferentie rond oratie prof.mr. F.W. Winkel, hoogleraar Victimologie: Slachtoffer en samenleving nader bekeken

Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving, Slachtofferhulp Nederland en de Vrije Universiteit Amsterdam organiseren op donderdag 10 oktober 2002 de conferentie Slachtoffer en samenleving nader bekeken in het hoofdgebouw van de VU. De openingsrede wordt uitgesproken door mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van het Fonds Slachtofferhulp. Dagvoorzitter is prof.dr. Ernst Hirsch Ballin, voorzitter van Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving.

Aansluitend op de conferentie zal prof. mr. F.W. Winkel zijn oratie Slachtofferhulp bij hardnekkige klachten; over visie, witte beren, stroop en tegenpolen uitspreken, ter aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar Victimologie bij de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek van de VU. Winkel onderzoekt de kwaliteit van de hulpverlening aan slachtoffers van misdrijven en verkeersongevallen en de maatschappelijke dienstverlening van organisaties belast met slachtofferhulp en slachtofferzorg. In ons eigen land is dat - bijvoorbeeld - de organisatie Slachtofferhulp Nederland. Het is onderzoek waarbinnen de (klinisch) psychologische, criminologische en strafrechtstheoretische aspecten van "slachtofferschap" worden gecombineerd. Het accent ligt echter op de psychische verwerking van ongevallen of misdrijven en op de zorg en hulpverlening bij problematisch verlopende verwerkingsprocessen die uitmonden in hardnekkige klachten of stoornissen.

De conferentie Slachtoffer en samenleving nader bekeken is opgebouwd uit een vijftal parallelsessies:

* Kinderen als slachtoffer. Helaas worden kinderen steeds vaker het slachtoffer van een geweldsmisdrijf of verkeersongeval. Deze sessie besteedt aandacht aan de bijzondere rol van kinderen in het strafrechtproces en de wijze waarop opvang en

behandelingsmethodieken worden vormgegeven. Sessievoorzitter is de heer prof. dr. H.E.M. Baartman (bijzonder hoogleraar Preventie en hulpverlening bij kindermishandeling, VU).


* Bemiddeling tussen slachtoffer en dader. In deze workshop staan de volgende vragen centraal: waar komt de wens tot "bemiddeling" vandaan, waar liggen de bronnen van die wens? Hoe werkt zo"n proces van bemiddeling precies, is wat er gebeurt wel geloofwaardig? Wat heeft het slachtoffer aan dit alles? Sluitstuk van de sessie is een algemeen debat met als sessieleider de heer W.T.G. Haan (Bezinningscentrum VU).

* Hulp- en dienstverleners als slachtoffer. In deze sessie zal onder leiding van sessievoorzitter mevrouw B. Groen (burgemeester Uithoorn en lid van Raad van Toezicht Slachtofferhulp Nederland) aandacht worden besteed aan de ervaringen van hulpverleners in het omgaan met traumatische gebeurtenissen van henzelf en het publiek wiens belangen zij behartigen. In hoeverre worden werknemers in de semi-openbare sfeer (denk aan Openbaar Vervoer-medewerkers, politie, taxichauffeurs, gezondheidszorg) geconfronteerd met agressie en geweld? Hoe gaat men ermee om?

* Pesten op school en op het werk. In deze sessie wordt een specifieke vorm van agressie in een veilig veronderstelde omgeving besproken. Onder leiding van sessievoorzitter de heer dr. C.H.D. Steinmetz (psycholoog-victimoloog en directeur Steinmetz Advies en Opleiding) komen diverse methodieken aan het licht en wordt in discussie bezien of deze methodieken ook in een meer algemene zin van toepassing kunnen en moeten zijn.

* De huisarts als poortwachter. Uit alle onderzoeken naar traumatische gebeurtenissen wordt een vroegtijdige en adequate signalering van het hoogste belang geacht. Dit betekent een sterk verhoogde druk op diegenen die als "poortwachter" functioneren in dit proces. Onder leiding van sessievoorzitter mevrouw drs. J.M.G. Lanphen (huisarts te Blaricum) komen diverse signaleringsmethodieken aan de orde en zal in de discussie nut en noodzaak van aanvullende maatregelen en onderzoek worden besproken.