Gemeente Oudewater Uitnodiging

Presentatie Geschiedenis van Holland, deel II
Steden Eerste Vrije Statenvergadering weer bijeen

Geachte redactie,

Op donderdag 10 oktober zal in het Hofkwartier in Dordrecht een belangrijke dag uit de geschiedenis van Holland herleven. Ter gelegenheid van de presentatie van deel II van de Geschiedenis van Holland komen de burgemeesters bijeen van de steden die indertijd deelnamen aan de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572. Dit was indertijd een gebeurtenis met grote gevolgen voor Nederland.

Graag nodigen wij u uit om op 10 oktober bij de presentatie aanwezig te zijn.

Het waren roerige tijden in het Graafschap Holland in de tweede helft van de 16e eeuw. Trouwens, niet alleen in Holland. In veel delen van Europa werden oorlogen uitgevochten. In 1568 kwamen de Nederlanden in opstand tegen de katholieke Spaanse koning Filips II, die door erfopvolging ruimt tien jaar eerder ook koning van de Nederlanden was geworden. Filips II bestreed de opstandelingen met onderdrukking en geweld.

Om het verzet beter te organiseren kwamen in 1572 twaalf steden en ridders van de Graafschap Holland in het Dordtse Hofkwartier bijeen om daar hun eerste zelfstandige Statenvergadering te houden. Tijdens deze bijeenkomst werd Willem van Oranje tot leider van de opstandelingen gekozen. De uitkomst is bekend. Na een bloedige strijd werd Nederland een zelfstandig land dat in de 'Gouden' zeventiende eeuw tot grote bloei kwam en waarvan de Oranjes na verloop van tijd het koningschap verwierven.

Omdat het tweede deel van de driedelige Geschiedenis van Holland in 1572 begint, is er geen betere plek om deze uitgave te presenteren dan op de plaats waar de opstandige staten dat jaar voor het eerst bijeen kwamen: Het Hof in Dordrecht.

Dit zal gebeuren op donderdag 10 oktober 2002. Dan komen daar de burgemeesters van de twaalf steden in Het Hof bijeen die in 1572 ook acte de presence gaven: Dordrecht, Haarlem, Leiden, Gouda, Gorinchem, Alkmaar, Oudewater, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Volendam-Edam (voorheen Edam) en Waterland (voorheen Monnickendam). Vanuit het Hof zal dit burgemeestersgezelschap met muziek, pages en vaandels naar de naast het Hof gelegen Augustijnenkerk worden geleid. Daar krijgen zij niet alleen een exemplaar van het boek uitgereikt, maar luisteren zij, samen met een publiek van genodigden en belangstellenden naar voordrachten van de historicus Paul Knevel, Bert Looper (directeur van het Regionaal Historisch Centrum Overijssel) en de kunsthistorica en coördinator van het Projectbureau Hofkwartier, Yvonne Nieuwenhuys.

Muzikale omlijsting wordt verzorgd door 'Lilliburlero', een duo bestaande uit Eveline Jutten en Margo Fonteijne, dat historische muziek maakt.

Wilt u ons, via bijgevoegd antwoordformulier, laten weten of u aanwezig zult zijn? Wij hopen u op donderdag 10 oktober om 14.30 te mogen begroeten in het Hof te Dordrecht.

Met een vriendelijke groet,

Astrid Melger
Voorlichter
Gemeente Dordrecht