Gemeente Ede

nummer 236 / Ede, 8 oktober 2002

Interactieve discussie over Edese pleinen

De gemeente Ede gaat op een interactieve manier de mening van de inwoners peilen over drie pleinen in het centrum. Het Marktplein, Kerkplein en Raadhuisplein worden heringericht, maar hoe ze er uit moeten gaan zien is nog onderwerp van discussie. Via informatiezuilen kunnen inwoners van Ede zien wat de drie mogelijkheden zijn en hun voorkeur uitspreken voor één van de opties. In de hal van stadskantoor `De Doelen` en het Raadhuis (ingang Centrum) staat vier weken lang, van 10 oktober tot en met 7 november een zuil.
De eerste twee weken staat ook een zuil in de centrale bibliotheek, gevestigd in Cultura, Molenstraat 45. De laatste twee weken maakt deze zuil een tournee langs verschillende locaties in Ede. Het eindresultaat van de discussie zal worden meegenomen in de uiteindelijke besluitvorming over de pleinen.

Vorig jaar heeft de gemeente samen met de inwoners het Stedelijk Ontwikkelingsprogramma Ede (SOE) opgesteld. Hierbij kon aangegeven worden wat er beter en anders kan in Ede. Eén van de wensen was de aanleg van goede en aantrekkelijke pleinen in het centrum die op een aantrekkelijke manier met elkaar verbonden zijn. Voor de inrichting van de pleinen is daarop een budget van ruim 4.500.000,- beschikbaar gesteld. Dit geld is afkomstig uit de SOE-gelden en het fonds Ede Centrum.

Wat willen de Edenaren?
Hoe moeten het Marktplein, het Kerkplein en het Raadhuisplein er uit komen te zien? Er zijn voor elk van deze pleinen drie eindbeelden gemaakt. De pleinen zijn voor iedereen en daarom wil de gemeente nu van de inwoners horen wat zij de beste optie vinden. Daarom zijn er drie zuilen gemaakt waarmee de gemeente op interactieve wijze de discussie gaat voeren. Deze digitale discussie loopt over een periode van vier weken, dit wil zeggen van 10 oktober tot 7 november.

Zuil
Inwoners van Ede kunnen op het scherm van de zuil informatie krijgen over het pleinenplan, een quiz doen en ze kunnen hun mening geven over de mogelijke inrichting van de pleinen. Het programma op de zuil duurt ongeveer 7 minuten. De digitale discussie draait op drie zuilen. Twee zuilen staan gedurende de gehele periode van vier weken in de hal van De Doelen en het Raadhuis, ingang Centrum. De derde zuil staat eerst twee weken in de centrale bibliotheek, gevestigd in Cultura, Molenstraat 45. Deze zuil gaat vervolgens nog twee weken op tournee, waarbij verschillende locaties worden aangedaan.

Informatie
Op de voorlichtingspagina in Ede Stad wordt elke week vermeld hoeveel mensen gebruikt hebben gemaakt van de zuilen. Ook wordt bekend gemaakt waar de roulerende zuil in de laatste twee weken te vinden is. Verder wordt via de gemeentelijke website vermeld hoe de discussie verloopt. Ook is hier informatie te vinden over de opzet van de discussie en de locaties van de zuilen.

Slotmanifestatie op 8 en 9 november
Op vrijdag 8 en zaterdag 9 november wordt een informatiemarkt gehouden om de eindresultaten bekend te maken en te bespreken. Ook wordt op deze markt een feestelijk programma aangeboden om de aandacht op de pleinen te vestigen. De informatiemarkt wordt georganiseerd in het Raadhuis, ingang Centrum. Iedereen is welkom!