Rijksuniversiteit Groningen

Bijzondere magneet EuO veelbelovend voor spintronica onderzoek

Al heel lang bestaat het kompas, tegenwoordig wordt zelfs het grootste deel van onze kennis vastgelegd op magnetische schijven en banden. Magnetisme is sinds mensenheugenis iets fascinerends, maar ondanks die lange geschiedenis is de wetenschap er nog lang niet mee klaar. Peter Steeneken onderzocht de eigenschappen van een bijzondere magneet: europiummonoxide (EuO), een stof die bij temperaturen onder de -200°C magnetisch wordt. De ontdekking van magnetisme in dit materiaal in het begin van de zestiger jaren was opmerkelijk. Op de eerste plaats omdat EuO in tegenstelling tot de meeste magneten geen metaal is. Maar ook omdat het magnetisme in EuO een enorme verandering in de elektrische weerstand teweeg brengt. Als EuO magnetisch wordt, verandert de weerstand voor elektrische stroom met een faktor van meer dan 10.000.000.000. Dat is een eigenschap die goed gebruikt kan worden voor het meten van magnetische velden.

Steeneken ontwikkelde een nieuw procédé, waarmee hij EuO in dunne lagen laat groeien. Zo kan hij de magnetische, optische en elektrische eigenschappen van het materiaal beter analyseren. Die eigenschappen worden gedomineerd door elektronen die zich met verschillende energieën en spins (magneetrichtingen) in het materiaal bevinden. Steeneken onderzocht de elektronen met behulp van een nieuw soort elektronenspectroscopie, die de onderzoeksgroep waarin hij werkte zelf ontwikkelde. Deze techniek stelt de onderzoekers in staat om niet alleen de spin van elektronen in bezette elektronenniveaus te meten, maar ook de spin te bepalen van elektronen die zich in niveaus bevinden die normaal gesproken onbezet zijn. Het bleek dat de elektronen, die de grote verandering in elektrische weerstand veroorzaken, allemaal dezelfde spin hebben. Steeneken: "Dit maakt EuO een zeer interessant materiaal voor toekomstige toepassingen in de spintronica, de nieuwe vorm van elektronica waarin niet alleen gebruikt gemaakt wordt van de elektrische lading, maar ook van de spin van de elektronen." /JS

Peter Steeneken (Groningen, 1974) studeerde natuurkunde in Groningen. Het onderzoek vond plaats op het Materials Science Centre van de RUG. Steeneken werkt tegenwoordig bij Philips Natlab in Eindhoven.

Datum en tijd

vrijdag 11 oktober 2002, 16.00 uur

Promovendus

P.G. Steeneken, tel. (040)274 53 26, e-mail: steeneken@phys.rug.nl (werk)

Proefschrift

New light on EuO thin films: preparation, transport, mangnetism and spectroscopy of a ferromagnetic semiconductor

Promotores

prof.dr. G.A. Sawatzky en prof.dr. L.H. Tjeng

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie