Gemeente Breda

11-10-2002

Saneringskrediet 1 miljoen Euro
Gemeente: NAC moet zelf keihard saneren. Het college van burgemeester en wethouders ziet eerder geen voldoende perspectief om de raad voor te stellen de eerder gevraagde lening van 4,2 miljoen te verstrekken. Met een saneringskrediet van 1 miljoen maakt het gemeentebestuur de weg vrij voor NAC om de sanering uit te voeren.

Het college komt tot deze stap nu vrijwel alle partijen bereid blijken een bijdrage te leveren aan de redding van NAC. De banken en NAC Investment moeten evenwel nog uitdrukkelijk hun bijdrage vaststellen. Burgemeester en wethouders rekenen erop om de commissie op 24 oktober volledig te kunnen informeren.

Of NAC hier nu mee gered wordt blijft onzeker. Ernst & Young gaven eerder aan hoe hard de sanering moet worden uitgevoerd wil NAC toekomst hebben. Zo is aangedrongen op vervanging van bestuur en management, bezuinigingen op salarissen en kosten, op verkoop van spelers, op meer sponsoring en op een veel doorzichtiger organisatiestructuur. Verder moeten supporters een grotere vinger in de pap krijgen. Activiteiten die niet met voetbal te maken hebben moeten verdwijnen enz.

In maart 2003 zal het gemeentebestuur de resultaten van de sanering bekijken en aan de raad voorstellen ja of nee te zeggen tegen de lening aan NAC. Zo zal het college nu ook harde voorwaarden stellen aan deze lening van 1 miljoen en zoeken naar voldoende zekerheden. Het college informeert de raadscommissie op 24 oktober 2002.

Breda, 10 oktober 2002.