Gemeente Emmen


---

Persbericht: evaluatie Duurzame ontwikkeling, 9 oktober 2002

Duurzame Ontwikkeling Landelijk Gebied geëvalueerd

Onlangs is het programma Duurzame Ontwikkeling Landelijk Gebied (DOLG) geëvalueerd door het Innovatiesteunpunt Wageningen (ISW). De gemeente Emmen heeft deze opdracht verstrekt aan het ISW omdat in 2001 de toenmalige raadscommissie SEZW expliciet heeft gevraagd om een evaluatierapport het DOLG-fonds. Aanleiding was het feit dat de in het kader van DOLG gestelde middelen niet naar verwachting zijn benut.

De gemeente Emmen wil in haar buitengebied een actieve rol spelen, die gericht is op het initiëren en stimuleren van ontwikkelingen die aan een duurzaam landelijk gebied kunnen bijdragen. Vanuit deze visie het programma Duurzame Ontwikkeling Landelijk Gebied (DOLG) ontwikkeld.

Resultaten
Uit het evaluatierapport blijkt dat er veel draagvlak is voor het doel van DOLG. Het is een breed programma dat zowel vernieuwing binnen de agrosector als plattelandsvernieuwing stimuleert. Daarnaast is er grote waardering van de agrarische ondernemers voor de georganiseerde ondernemersdag. Minder positieve resultaten zijn dat er geen duidelijke kadering en positionering van het programma is. Hierdoor is het niet duidelijk welke projecten wel/niet voor een DOLG-bijdrage in aanmerking kwamen. Ook was weinig bekenheid over de mogelijkheid om ideeën/projecten voor DOLG aan te bieden.

Conclusie
De conclusie van het rapport is dat er behoefte is de kaders en de positionering van DOLG duidelijker moeten worden. Daarnaast stelt het college voor aan de raad om innovatieve projecten die de ontwikkeling van het landelijk gebied voortzetten te inventariseren en te onderzoeken welke activiteiten gezamenlijk opgepakt kunnen worden. Verder worden de kaders van DOLG verder aangescherpt om meer duidelijkheid gegeven aan potentiele indieners van projecten.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2002 Gemeente Emmen