Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VRIJDAG 11 oktober 2002

Vlaamse regering verheugd over federaal initiatief energiemarkt

In zijn federale beleidsverklaring van 8 oktober 2002 verklaarde premier Verhofstadt dat de netbeheerder Elia aan alle gemeenten een vergoeding zal betalen voor het gebruik van het territorium en dat die vergoeding in overleg met de gewesten zal worden vastgesteld. De Vlaamse regering is verheugd met dit initiatief van de federale regering omdat op die manier een gedeelte van de daling van de inkomsten van de gemeenten zal worden gecompenseerd.

De inkomsten van de gemeenten dalen naar aanleiding van de vrijmaking van de energiemarkt. In het verleden kregen de gemeenten namelijk een zeer hoge vergoeding voor hun participatie in de energiesector. De Vlaamse regering vindt het positief dat er een einde komt aan deze verkapte en onterechte vorm van belasting. In de toekomst zullen de gemeenten namelijk alleen nog een billijke vergoeding ontvangen voor het kapitaal dat ze investeren in de energiesector.

Met het voorstel van de federale regering om Elia aan de gemeenten een vergoeding te laten betalen voor het gebruik van het territorium komt er een oplossing voor het probleem van de daling van de inkomsten van de gemeenten. Het federale initiatief zorgt voor een transparante en correcte vergoeding van de gemeenten. Door Elia te verplichten om de vergoeding te betalen, zullen bovendien alle elektriciteitsverbruikers, zowel diegenen die aangesloten zijn op het transmissienet als diegenen die aangesloten zijn op het distributienet, gelijk behandeld worden.

Gelet op haar bevoegdheden eist de Vlaamse regering om betrokken te worden bij het uitwerken van de modaliteiten van de vergoeding die door Elia betaald moet worden. De Vlaamse regering wil er in de eerste plaats op toezien dat de vergoeding de voordelen van de vrijmaking van de energiemarkt niet te niet doet. De consument moet er beter van worden. Daarnaast moet de verdeling van de inkomsten over de gemeenten in de mate van het mogelijke rekening houden met de inkomsten van de gemeenten uit de energiesector in het verleden. Om ecologische redenen moet er tenslotte voor gezorgd worden dat de inkomsten van de gemeenten in de toekomst niet louter afhankelijk blijven van het energieverbruik in de gemeente.

Meer informatie:
Bart Tommelein, woordvoerder minister-president Patrick Dewael, Martelaarsplein 19, 1000 Brussel, 02/553.29.11