Rijksvoorlichtingsdienst

11 okt 2002
REORGANISATIE BIJ DEFENSIE

Defensie staat voor een reorganisatie 'zonder weerga'. Dat schrijft minister Benk Korthals in de kabinetsreactie op het rapport van de Commissie Franssen. De Commissie heeft de wenselijkheid van een 'opperbevelhebber' voor het Nederlandse leger onderzocht.

In de brief kondigt Korthals aan dat de functie van Chef Defensiestaf in lijn met de aanbevelingen van de Commissie wordt versterkt. Om de samenwerking tussen de krijgsdelen te bevorderen, wordt de Chef Defensiestaf op het gebied van planning, operationele inzet en vredesoperaties hiërarchisch boven de bevelhebbers van de afzonderlijke krijgsmachtdelen geplaatst.

Gezamenlijk operatiecentrum
Om de 'gezamenlijkheid' verder in de praktijk te brengen, wordt een 'joint' operatiecentrum ingericht. Vanuit dit centrum worden onder leiding van de Chef Defensiestaf de gezamenlijke operaties aangestuurd. In het operatiecentrum zijn alle krijgsmachtdelen vertegenwoordigd, waardoor de afzonderlijke operationele staven bij de krijgsmachtdelen overbodig worden.

Centrale planning
De Commissie Franssen constateerde ook knelpunten in het planningsproces binnen Defensie. In de huidige situatie zijn de voorstellen van de vier krijgsmachtdelen leidend in het planproces. In de nieuwe situatie komt het initiatief bij de Chef Defensiestaf te liggen. Hij wordt verantwoordelijk voor de samenhang in de plannen en de uitwerking daarvan.

Geen opperbevelhebber
Het kabinet deelt de visie van de Commissie Franssen dat het 'in de Nederlandse context' niet passend is om de Chef Defensiestaf, ondanks zijn ruimere bevoegdheden, aan te duiden als 'opperbevelhebber'. 'De term is bovendien verwarrend omdat het oppergezag over de krijgsmacht te allen tijde bij de regering berust', aldus de minister.

Strategisch Akkoord
Volgens het kabinet zijn de aanbevelingen van de Commissie Franssen niet los te zien van de bezuinigingstaakstelling uit het Strategisch Akkoord. 'In beide gevallen zijn 'ontbureaucratisering' en 'ontstaffing' de kernbegrippen', aldus de minister. De uitvoering van de taakstelling kan volgens Korthals niet zonder 'ingrijpende maatregelen'. Hij zegt toe de concrete invulling van de taakstelling in november aan de Kamer sturen.

Bron:
Brief aan de Tweede Kamer

Zie ook:
Defensie: 816 miljoen minder in vier jaar (17 september 2002)