Gemeente Groningen

Nieuws

vrijdag 11 oktober 2002

College wil referendum over oostzijde Grote Markt

Fase 2 van het Grote Markt Beraad is in juni van dit jaar van start gegaan. Het college van burgemeester en wethouders wil deze fase eind 2003 afsluiten met een raadplegend referendum over de oostzijde van de Grote Markt. Groningers kunnen dan kiezen voor een muziektheater met drie zalen, of voor een ander (cultureel) plan.

Fase 1 van het Grote Markt Beraad werd in januari van dit jaar afgesloten met een advies van het Grote Markt Forum aan het gemeentebestuur. Dit advies is door de gemeenteraad overgenomen. Het Forum adviseert een substantiële ingreep die de levendigheid en de aantrekkingskracht van de Grote Markt moet vergroten. Daarbij denkt het Forum aan meer winkels, cultuur en toerisme. Verder pleit het Forum voor een gefaseerde aanpak: niet alles in één keer. Om zich een goed beeld te kunnen vormen van een mogelijke culturele invulling van de Oostzijde, vroeg het Forum om een onderzoek. De uitkomst van dit onderzoek is een van de agendapunten van de Forumbijeenkomst van 22 oktober aanstaande.

In het collegeprogramma is de culturele functie aan de oostzijde Grote Markt al wat specifieker ingevuld. Het college wil er een muziektheater met drie zalen realiseren. Deze ambitie is een van de keuzemogelijkheden in het raadplegend referendum Daarnaast is dus de inbreng van andere (culturele) plannen mogelijk. Deze moeten aan een aantal criteria voldoen. Zo moeten zij uitvoerbaar zijn, de aantrekkingskracht van de Grote Markt vergroten en het culturele programma moet een breed publiek aanspreken.

De gemeenteraad moet nog besluiten of het referendum doorgaat en ook bepaalt zij uit welke toekomstvisies de Groningse bevolking kan kiezen. Het Grote Markt Forum heeft ook in deze fase een adviserende rol.