Nieuw-Vlaamse Alliantie


Een bewijs te meer: faciliteiten werken verfransing in de hand (11/10/02)

De conclusies van het VUB-onderzoek over de Rand laten niets aan de verbeelding over. De toekenning van faciliteiten aan anderstaligen helpt geenszins de inburgering van deze inwijkelingen. Integendeel. De wetenschappelijke studie toont onbetwistbaar aan dat die faciliteiten de verfransing bevorderen. De klok staat wat dat betreft al ruim voorbij de spreekwoordelijke vijf voor twaalf. Voor de Nederlandstaligen in de betrokken gemeenten ziet de toekomst er somber uit.

De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), arrondissement Halle-Vilvoorde, toont zich niet echt verwonderd over de resultaten van het onderzoek. Deze bevestigen nu alleen wetenschappelijk wat al jarenlang in de Rand geweten is. De faciliteiten verhinderen de integratie, miskennen hoe langer hoe meer het Nederlandstalig karakter van de regio en verstoren het lokaal gemeenschapsleven. In het licht van deze VUB-studie krijgt het rapport-Nabholz-Haidegger wel een echt wrange nasmaak. De Franstaligen -die naar de geest van taalwetgeving alle mogelijkheden hebben gekregen om zich geleidelijkaan te integreren, zijn intussen uitgegroeid tot een meerderheid die een totaal gebrek aan respect betoont voor haar omgeving. Hun klachten over discriminatie zijn ronduit aanmatigend en volslagen ongepast.

De gegevens die de VUB-sociologen verzamelden, raken niet alleen de taalverhoudingen. De N-VA is verrast dat geen enkele partij ook de sociale gevolgen van de faciliteiten lijkt op te merken. De massale inwijking van welgestelde anderstaligen maakt het voor de kinderen van de lokale bevolking vrijwel onmogelijk om er te blijven wonen. Net in de faciliteitengemeenten is de woningmarkt een gedroomd terrein voor vastgoedspeculanten om kapitaalkrachtige burgers uit Brussel, Wallonië of het buitenland te lokken. Dat deze ontwikkeling ten koste gaat van de jongere generaties deert blijkbaar niemand. Gevolg is bovendien dat de Nederlandstalige bevolking zienderogen veroudert en de verhoudingen nog meer scheefgetrokken raken.

Voor de N-VA is het duidelijk. Deze faciliteiten zijn stommiteiten. Ze hadden nooit mogen toegekend worden. Intussen zijn ze wettelijk dusdanig verankerd dat ze onaantastbaar lijken.

De Nieuw-Vlaamse Alliantie vraagt alle Vlaamse politieke partijen om zowel de communautaire als sociale gevolgen van deze faciliteiten te herbekijken. Als Vlaanderen de integriteit van haar grondgebied ook in de toekomst wil vrijwaren, is er slechts één mogelijke conclusie. De faciliteiten moeten naar de geest van de wet uitdoven en verdwijnen. N-VA roept daarom eens te meer alle Vlaamse partijen op om terzake een eendrachtig standpunt in te nemen. Aan de onrechtmatige verfransing in de Vlaamse Rand moet kordaat een einde worden gesteld.

Auteur:
N-VA arrondissement Halle-Vilvoorde
Reinhilde Raspoet, arr. voozitter, en Willy Segers, arr. secretaris

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/ 219 49 30
Fax: 02 /217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---

Ledenblad
Volle Manen