Korps: Friesland, plaats: Fryslân 3-10-2002
Open dag Politie Fryslân in Dokkum

Dit jaar vindt de regionale open dag van de politie Fryslân plaats in Dokkum op zaterdag 12 oktober. Van 10.00 uur tot 16.00 uur worden allerlei activiteiten georganiseerd in en rond het districtsbureau aan de Parklaan 2. De politie toont op deze dag haar veelzijdige gezicht en wil tevens het nieuwe bureau tonen aan de Friese bevolking. Daarnaast geven diverse diensten en instellingen acte de presence zoals de Koninklijke Marechaussee. Na de succesvolle open dagen in Leeuwarden en Harlingen is de keuze dit jaar op Dokkum gevallen.

Demonstraties
Belangrijk onderdeel van het programma zijn een aantal bijzondere demonstraties. Om 10.30 en om 13.30 uur wordt een heuse rechtszitting nagespeeld in een zaal van het naastgelegen AZC. Een officier van justitie, een advocaat en een rechter spelen samen met een verdachte een rechtszaak na. Net als vorige jaren zal dit waarschijnlijk veel publiek trekken. Hetzelfde geldt voor de twee demonstraties van de hondenbrigade. Om 11.30 uur en 14.30 tonen de speur- en surveillancehonden van de politie Fryslân het samenspel tussen mens en dier in het kader van opsporing en aanhouding. Daarnaast demonstreren brandweer, politie en ambulance om 12.30 uur en 15.30 uur een reële situatie. Verschillende voertuigen, water en slachtoffers spelen een rol in deze demonstratie.

Voertuigenschouw
Diverse voertuigen zijn op deze dag van dichtbij te bewonderen. Twee ME-autos heten de bezoekers welkom op het open-dagterrein. De parketpolitie rukt uit met de 16 meter lange informatietrailer en een cellenbus. De Chauffeurs Vereniging Friesland is aanwezig met de 18 meter lange dode-hoek-truck. Het bureau verkeershandhaving Fryske Diken laat zien hoe de radarwagen werkt. De politie te water komt met een trailer en boot. De Koninklijke Marechaussee presenteert zich met een vijftal voertuigen. Een robuust off-the-road voertuig van de Amelandse politie sluit de rij.

Infomarkt en kinderdorp
Op de binnenplaats van het politiebureau is een informatiemarkt. Ogen en reacties kunnen worden getest bij 3VO. Verder zijn er stands van de technische recherche, bureau ongevalanalyse & voertuigtechniek, Senioren en Veiligheid en het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Kinderen kunnen springen op een springkussen of rondgaan in de draaimolen. De kleinsten kunnen hun rijbewijs halen in de verkeerstuin nadat ze zich hebben laten schminken en op de foto zijn gezet op een glimmende politiemotor. De iets oudere jeugd kan met een speurtocht een leuke prijs winnen.

Bezichtiging nieuw politiebureau
In het bureau zijn diverse ruimtes op de begane grond opengesteld. De afdelingen Bijzondere Wetten, Slachtofferhulp en bureau milieuhandhaving zijn te bezichtigen, evenals de ophoudkamers.

Vervoer en parkeren
Fietsende bezoekers kunnen hun fiets parkeren in de rekken bij de ingang van het terrein en deze ter plaatse gratis laten graveren door de Toezichthouders. Automobilisten kunnen gebruik maken van het parkeerterrein bij het zwembad op 5 minuten loopafstand. It Dockumer Lokaeltsje fungeert als pendeldienst en haalt en brengt de bezoekers gratis vanaf het stadhuis van Dokkum naar het open-dagterrein.

Bureau Communicatie tel 058 880.8272