Actueel

Conclusie van de advocaat-generaal in de zaak van de tot hulp bij zelfmoord veroordeelde huisarts S.

Bron: Hoge Raad der Nederlanden 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 14-10-2002

Persbericht van de griffier van de Hoge Raad der Nederlanden (buiten verantwoordelijkheid van de Hoge Raad)

14 oktober 2002

Op dinsdag 15 oktober 2002 zal de waarnemend advocaat-generaal mr. N. Keijzer (vervroegd) de conclusie nemen in de zaak van de tot hulp bij zelfmoord veroordeelde huisarts S.

In deze zaak neemt mr. Keijzer als advocaat-generaal op 15 oktober, tijdens de rolzitting van 12.00 uur, zijn conclusie. De conclusie is een onafhankelijk en openbaar advies aan de Hoge Raad hoe te oordelen.

In deze zaak heeft het gerechtshof te Amsterdam op 6 december 2001 geoordeeld dat bewezen is dat de verdachte, een arts, in april 1998 een persoon, op diens uitdrukkelijk verzoek, behulpzaam is geweest bij zelfmoord en/of die persoon, op diens uitdrukkelijk verzoek, de middelen ter beschikking heeft gesteld, waarna de zelfmoord is gevolgd.
Het hof heeft de verdachte op grond van art. 294 wetboek van Strafrecht strafbaar verklaard, doch geen straf of maatregel opgelegd.

Tegen deze uitspraak van het hof heeft de veroordeelde arts op 19 december 2001 cassatie ingesteld. Hij stelt dat hij, ook al is hem geen straf opgelegd, geheel dient te worden vrijgesproken.

De conclusie kan op 15 oktober 2002, na afloop van de zitting, vanaf 13.00 uur, op vertoon van de perskaart, worden afgehaald bij de receptie van de Hoge Raad, Kazernestraat 52, Den Haag. Een samenvatting van de conclusie wordt op 15 oktober 2002, rond 12.30 uur, gepubliceerd op hogeraad.nl in de rubriek "actualiteiten" en de volledige conclusie wordt tegelijkertijd gepubliceerd op rechtspraak.nl.