Gemeente Alkmaar


Ministerie EZ: Alkmaars ondernemingsklimaat iets beter

Alkmaar, 14 oktober

De ondernemers in Alkmaar vinden het ondernemingsklimaat iets beter dan twee jaar geleden, blijkt uit een (periodiek) onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken. Beoordeelde het bedrijfsleven in 2000 het ondernemingsklimaat nog met een 6,5, nu krijgt Alkmaar een 6,7. Hiermee komt de gemeente net boven het landelijk gemiddelde van 6,6.

Voor het onderzoek onder de 30 Grote Steden Beleid-steden werden 5000 ondernemers naar hun mening gevraagd, waarvan een kleine 200 in Alkmaar. Daarnaast leverde de gemeente informatie aan. Het onderzoek richtte zich onder andere op de gemeentelijke dienstverlening, de ontwikkeling van de economische structuur, ruimtelijk beleid en infrastructuur en de voorzieningen.

Iets boven gemiddeld
Uit het onderzoek komt naar voren dat de ondernemers in Alkmaar de dienstverlening van de gemeente beoordelen met een 6,0, tegenover een gemiddelde van 5,9. Ook de duidelijkheid over beleid en regelgeving en de contactmogelijkheden met bestuurders scoren iets hoger dan het landelijk gemiddelde: een 5,9 en een 5,6 tegenover een 5,7 en een 5,5 landelijk. De bereikbaarheid van de bedrijventerreinen per auto wordt minder goed beoordeeld: met een 6,6, tegenover een 6,9 landelijk. Parkeren krijgt wel een 6,5, wat weer beter is dan de 6,1 landelijk.

De gemeente is blij met de overwegend goede bevindingen. Wethouder van Economische Zaken Ad Godijn: "Natuurlijk zijn we verheugd over het resultaat. Maar er valt nog een hoop werk te verzetten, er is nog veel verbetering nodig."

Doelstellingen
Naar aanleiding van onderzoek naar het ondernemingsklimaat in 2000 formuleerde Alkmaar al een aantal punten die ze vóór 2004 wil verbeteren: vindbaarheid van de juiste persoon in de organisatie, informatie over gemeentelijk beleid en regelgeving, ontwikkeling en herstructurering van bedrijfslocaties, ontsluiting en bewegwijzering op bedrijventerreinen. Deze doelstellingen zijn alvast meegenomen in het onderzoek van dit jaar. Voor alle doelstellingen is een lichte verbetering te zien, maar er zijn ook een aantal punten van kritiek. Vooral het detailhandelsbeleid en de overlegstructuur met de gemeente behoeven nog verbetering, aldus de ondernemers.

Verbetering
Het gemeentebestuur wil graag in samenwerking met het bedrijfsleven werken aan verbetering. Alleen gezamenlijk kan immers gewerkt worden aan verdere economische ontwikkeling.

Daarom spreekt de gemeente binnenkort met het bedrijfsleven over de verbetering van de samenwerking en de overlegstructuur. Ook gaat de gemeente met bedrijfsleven en buurgemeenten praten over het detailhandelsbeleid. Met provincie, rijk, buurgemeenten en bedrijfsleven werkt de gemeente aan verbetering van de bereikbaarheid; een concreet voorbeeld hiervan is de aanpak van de N242.