Gemeente Nuth


07-10-02

Historische archieven gemeente Nuth beschikbaar bij het Stadsarchief Heerlen

Vanaf 15 oktober a.s. zijn de historische archieven van de gemeente Nuth ondergebracht in de archiefdepots van het Stadsarchief Heerlen. Het betreft de archieven van de voormalige gemeenten Nuth (1650-1933), Wijnandsrade (1796-1943), Schimmert (1782-1935) en Hulsberg (1776-1953). Daarnaast zullen ook de registers van de burgerlijke stand tot 1900, de bevolkingsregisters tot 1940 en de collectie microfiches genealogie een plaats vinden in het Stadsarchief Heerlen. De verleende bouwvergunningen blijven echter in Nuth gearchiveerd. Van 8 tot en met 14 oktober zijn de archieven door de verhuizing niet beschikbaar.

Voor uw historisch, genealogisch of wetenschappelijk onderzoek in de archieven van Nuth, Heerlen en omstreken kunt u vanaf 15 oktober 2002 terecht in het Stadsarchief Heerlen, Coriovallumstraat 9 (het Thermenmuseum).

Met de overbrenging naar het Stadsarchief Heerlen wordt het cultuurhistorisch erfgoed van Nuth, vastgelegd in vele archiefstukken, beschikbaar voor een breed publiek van geĂŻnteresseerden.
* In het historisch archief van de voormalige gemeente Nuth treft u onder andere aan een kleine verzameling archiefbescheiden van de voormalige gemeente Vaesrade, o.a. het meet- en schatboek van Vaesrade van ca. 1775.

* In het archief van de voormalige gemeente Hulsberg vindt u o.a. stukken over de grensscheiding tussen Klimmen en Hulsberg van 1920, het register van houders van hondenkarren uit 1911 en het leggerboek van het kerspel Hulsberg uit 1776.
* De voormalige gemeente Schimmert heeft in 1899 aan de heer J.L. Bouwens een hinderwetvergunning verleend voor een stoomketel en in 1891 is er een reglement vastgesteld voor de cursus hoefbeslag. In dit archief is een schrijven te vinden van de prefectuur dat een klacht over de pastoor door de burgemeester ongegrond is en een besluit van de gouverneur waarin hij hierover zijn ongenoegen te kennen geeft (1809, 1815).

* In het archief van de voormalige gemeente Wijnandsrade zijn stukken opgeborgen van de restauratie van Kasteel Wijnandsrade, de vernieuwing van de Brommelermolen en de aansluiting van Nijthuizen op het elektrisch net in 1929.

In de studiezaal van het Stadsarchief kunnen de archiefstukken in levende lijve worden ingezien en bestudeerd. De archieven zijn beschreven in inventarissen, die vanaf half november ook via de website van het Stadsarchief Heerlen
(http://www.stadsarchiefheerlen.nl") zijn te raadplegen.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de heer Tom van Slooten, stadsarchivaris van Heerlen, telefoon 560 45 90 of mevrouw Els Houben, Facilitaire Zaken gemeente Nuth, telefoon 565 91 60.