Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland


Problemen vervoer tijdelijk opgelost

Utrecht, 15 oktober 2002

De problemen rond het bovenregionale vervoer van mensen met een handicap of chronische ziekte zijn, in ieder geval tijdelijk, opgelost. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft maandag 14 oktober overeenstemming bereikt met TraXX. Zij gaat tot uiterlijk 1 januari 2003 mensen met een functiebeperking weer op oude condities vervoeren in díe gemeenten waar dat nog nodig is. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) is opgelucht dat er nu een tijdelijke oplossing is en zal zich blijven inzetten voor een daadwerkelijke verbetering.

VWS heeft TraXX gevraagd tot volgend jaar aan te sluiten bij het feitelijke vervoersbeleid van de gemeenten. De extra kosten die TraXX daarvoor maakt, betaalt VWS. Ook heeft Staatssecretaris Ross-van Dorp van VWS de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een brief gestuurd met daarin de oproep om nu snel te bevorderen dat het Wvg-protocol, waarin ook de voorwaarde voor de vervoersvoorzieningen worden beschreven, snel en goed door de gemeenten wordt nageleefd. TraXX stuurt de pashouders een brief over deze tijdelijke maatregel.
De problemen rond het gehandicaptenvervoer zijn per 1 oktober ontstaan. Op die datum heeft TraXX een nieuw contract gesloten met het ministerie, waarin TraXX verantwoordelijk werd voor vervoer van meer dan vijf zones vanaf het woonadres. Deze bepaling sluit weliswaar aan op wat er in het Wvg-protocol staat, maar nog niet alle gemeenten hebben die bepaling kunnen doorvoeren. Het regionale en bovenregionale vervoer sloot daardoor niet meer op elkaar aan, en mensen konden op sommige stukken niet meer worden vervoerd.

De CG-Raad heeft hierover vele klachten binnengekregen en die direct onder de aandacht gebracht van staatssecretaris. Ook heeft de CG-Raad de VNG en Tweede Kamerleden laten weten welke vervoersproblemen er sinds deze maand zijn voor mensen met een handicap.
---

Terug naar de homepage Terug naar de vorige pagina Ga naar 'Recente wijzigingen' Ga naar 'Zoeken op deze site' Ga naar 'Contact'