Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 15 oktober 2002

Toelichting over rapport observatiemissie Nepal neemt twijfels niet weg


Vandaag heeft Louis Michel in commissie het tussentijds rapport voorgesteld van de observatiemissie die in opdracht van de regering de situatie in Nepal is gaan evalueren.

Minister Michel oordeelt dat er geen reden is om de levering nu op te schorten omdat volgens hem het rapport geen nieuwe elementen bevat. Agalev blijft benadrukken dat er vooralsnog geen wettelijke verkiezingen in zicht zijn in Nepal; de regering werd naar huis gestuurd en de mensenrechten worden nog altijd geschonden.

De observatiemissie gaat binnen afzienbare tijd terug naar Nepal. Dit is voor ons één van de belangrijke evaluatie-elementen. Andere ijkpunten zijn het rapport van Amnesty International dat begin november beschikbaar is en verschillende getuigenissen van Nepalese mensenrechtenactivisten en van Nepalezen in België. Voor Agalev is de effectieve levering van de wapens nog niet aan de orde. Op basis van bovenstaande elementen zullen we bepalen of er effectief tot een opschorting van de levering moet worden overgegaan.

Leen Laenens, volksvertegenwoordiger
Jos Geysels, politiek secretaris
Peter Vanhoutte, volksvertegenwoordiger 0475-59 85 63
---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/