---

Ministerie van Defensie



---

Prins Claus herdacht door luchtmachtdetachement Kirgizië

15-10-2002

Op de vliegbasis Manas in Kirgizië, vanwaar een luchtmachtdetachement met F-16s en een KDC-10 tanker deelneemt aan operatie Enduring Freedom boven Afghanistan, werd vandaag (15 oktober) om drie uur lokale tijd een korte herdenkingsceremonie gehouden naar aanleiding van het overlijden van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus der Nederlanden. De commandant van het Nederlands-Noors-Deense detachement, luitenant-kolonel Reefman en dominee Sijl gedachten de Prins waarna twee minuten stilte in acht werden genomen. Na het spelen van het Wilhelmus was er gelegenheid het condoleanceregister te tekenen. Dit werd ondermeer getekend door de Amerikaanse commandant van de vliegbasis, generaal Myron B. Ashcroft.

De ceremonie werd door alle op dat moment beschikbare Nederlandse detachementleden bijgewoond. Het geheel had een sober karakter en vond plaats in een winters tafereel met fikse sneeuwval. Nadat het detachement was aangetreden nam detachementcommandant overste Reefman het woord. In zijn toespraak omschreef de detachementcommandant de Prins onder andere als een geliefd man. Een gepassioneerd mens die zich wars van uiterlijk vertoon heeft ingezet voor de Nederlandse samenleving, aldus Reefman. En, een openhartig mens die zich inspande voor de leefomstandigheden van zijn medemensen. De detachementcommandant eindigde met een citaat van de minister-president omdat die de gevoelens van velen goed onder woorden brengen: Nederland verliest in de Prins een bijzonder mens, die een warme plaats had verworven in de harten van zeer velen.

Hierna nam dominee J. Sijl het woord, gevolgd door twee minuten stilte. Vervolgens werd onder de klanken van het Wilhelmus de vlag weer in top gehesen. Alle aanwezigen maakten van de gelegenheid gebruik om het condoleanceregister te tekenen. Warme koffie zorgde ervoor dat in een gereserveerde ruimte nog even kon worden nagepraat. Ook Noorse, Deense en Amerikaanse militairen tekenden in het register. Een wel heel bijzondere ceremonie zo ver van huis en toch dichtbij, vonden velen. (fotos: Klu-voorlichting Manas)