NMBS

Het mediabericht hieronder geeft een overzicht van de werkzaamheden op het belgische spoorwegnet voor de komende maand. Voor de actuele stand van zaken, raadpleeg onze sectie "info werken". Deze informatie wordt meerdere malen per maand bijgewerkt.

Werfinfo
van maandag 23 september tot donderdag 31 oktober 2002

Als binnenlandse én internationale transportmaatschappij heeft de NMBS een actieve rol te spelen in de mobiliteitsproblematiek. Hiervoor is het nodig om het net steeds beter uit te bouwen.

Zoals iedere maand zijn er op het spoornet werven gepland om dit doel te bereiken. Sommige hiervan kunnen een invloed hebben op het treinverkeer. Het kan ook nodig zijn dat de treindienst wordt aangepast. Om de klanten te informeren geeft de NMBS maandelijks een overzicht van lopende werken. Eventuele gevolgen voor het treinverkeer worden daarbij aangegeven. Het spreekt voor zich dat niet alle werven even lang duren of op dezelfde dagen gebeuren.

In chronologische volgorde zijn er 18 werken gepland in de week van 23 tot 29 september, 20 in de week van 30 september tot 6 oktober, 23 in de week van 7 tot 13 oktober, 24 in de week van 14 tot 20 oktober en 27 in de week van 21 tot 27 oktober.

Het is bovendien mogelijk dat de geplande data en gegevens hieronder worden gewijzigd, bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden of als er moeilijkheden zijn bij de afwikkeling van een werf.

Hieronder staan de werven tot eind oktober 2002:

Station Brussel-Zuid
: Verschillende werken die zullen duren tot 15 december 2005. 's Nachts zijn een aantal sporen buiten dienst. Er zijn ook plaatselijke omleidingen.

Station Leuven
: Werkzaamheden ter verhoging van de snelheid tot 160 km/uur voor de doorrit in het station en aansluiting van de hogesnelheidslijn met het klassieke spoorwegnet. Door deze werken gelden er snelheidsbeperkingen.De werken zullen tot 2006 duren. Sporen 3 en 4 zijn buiten dienst.

Station Antwerpen-Centraal
: Volledige ombouw tot een station met verschillende verdiepingen en aanleg van een noord-zuidverbinding. De werken lopen tot 15 juni 2006. Er zijn slechts drie sporen in dienst.

Lijn 36 - Brussel - Leuven
: Modernisering van de lijn en uitbreiding tot vier sporen om het treinverkeer vlotter te laten verlopen. De uitbreidingswerken tot vier sporen zullen duren tot 15 december 2005.

Station Luik-Guillemins
: Herinrichting en modernisering van het station waarbij sommige sporen buiten dienst zijn. De werkzaamheden lopen door tot 15 december 2005.

Lijnen 154 - 166 - 165 - 167 - Dinant - Athus
: Tussen Athus, Bertrix en Dinant zijn er elektrificatie- en moderniseringswerken en is er een aanpassing van het profiel van een aantal tunnels. Tot december 2002 zijn er werken op de achtereenvolgende baanvakken.

Station Namen
: Herinrichting van het station. Enkele sporen zijn buiten dienst. Deze werken staan geprogrammeerd tot 15 juni 2005. Van 29 september tot 4 november kan de stiptheid van het treinverkeer op de as Brussel-Luxemburg en Luik-Rijsel hieronder lijden.

Lijn 130 A Charleroi - Erquelinnes
: Tussen Lobbes en Erquelinnes worden een aantal bruggen over de Samber vernieuwd, wat tot kleine vertragingen leidt. Er is slechts één spoor beschikbaar tussen La Buissière en Lobbes. Op 3 december 2001 werd de dienstregeling aangepast. Er zijn op deze lijn werken gepland tot in 2011.

Lijn 36 C Zaventem - Brussel-Nationaal-Luchthaven : Tot 15 december 2004 gebeuren er aanpassingen aan de sporen in het station van Zaventem. De treinen op de lijn Zaventem - Brussel-Nationaal-Luchthaven moeten tijdens deze periode over één spoor rijden. Hiervoor is al een aangepaste treindienstregeling in gebruik.

Lijn108 Brussel- Binche:
Van 16 september tot 15 december is door het op enkel spoor brengen van de lijn tussen La Louvière-Zuid en Binche , de treindienst in beide richtingen zowel in de week als in het weekend aangepast.

Lijn 36 Brussel - Luik:
werkzaamheden aan de sporen en de bovenleidingen aan de uitrit van het station Luik-Guillemins, kant Brussel. Van 23 september tot 1 november zal er sommige nachten geen treinverkeer mogelijk zijn op beide sporen tussen Ans en Luik-Guillemins. De laatste 4 treinen naar Luik - Welkenraedt worden omgeleid. Dit geeft aanleiding tot vertraging van ongeveer 15 tot 20 minuten bij aankomst in Luik en naar Welkenraedt . Er rijden pendeltreinen tussen Angleur en Luik. en tussen Borgworm en Ans is er een pendeldienst via de weg.

Lijn 162 Namen - Luxemburg:
Op 23, 24, 26 en 27 september en ook op 7, 8, 21 en 28 oktober rijden de treinen op één spoor tussen Namen en Naninne als gevolg van werkzaamheden aan de sporen in het station Namen. De L-treinen die tussen Namen en Ciney rijden, met Ciney als eindstation, worden afgeschaft. De L-treinen daarentegen die Namen en Arlon verbinden, rijden tussen 10 en 16 uur, zodat om de twee uur een trein rijdt tussen Namen en Ciney.

Lijn 25 Brussel -
Antwerpen : Gedurende 5 nachten - van 23/24 tot 27/28 september wordt er gewerkt tussen Vilvoorde en Schaarbeek. De trein uit Antwerpen (vertrek 0.24 uur) - Buda (1.09 uur ) - Brussel-Noord (1.17 uur) stopt niet in Buda, maar in Machelen (parallelle lijn) en rijdt met ongeveer 10 minuten vertraging.

Lijn 37 Luik - Welkenraedt
: van 23 tot 27 september worden nieuwe wissels gelegd in het stations Luik-Guillemins. De trein Luik (18.14 uur) - Aachen (18.56 uur) stopt uitzonderlijk in Welkenraedt en vanaf dit station rijdt hij met ongeveer 10 minuten vertraging.

Lijn 165 Bertrix - Virton
: van 23 tot 27 september zijn er elektrificatiewerken tussen Florenville en Virton. Van 23 tot 25 september vertrekken de treinen Virton-Bertrix 10 minuten vroeger. In de richting Bertrix - Virton rijden de treinen met ongeveer 10 minuten vertraging tussen Florenville en Virton.

Op donderdag 26 en vrijdag 27 september worden bussen ingelegd tussen Florenville en Virton.

Lijn 78 Bergen - Doornik:
Tijdens de weekends van 28/29 september en 5/6, 12/13, 19/20, 26/27 oktober, worden bruggen herschilderd en onderhoudswerken aan de sporen uitgevoerd tussen Saint-Ghislain en Blaton of tussen Blaton en Antoing, wat lichte vertragingen geeft.

Lijn 124 Brussel - Charleroi en 124A Luttre - Charleroi : van 28 september tot 7 oktober worden tussen Luttre en Marchienne bruggen vervangen. De treinen tussen Luttre en Roux worden omgeleid via een parallel spoor. Dit veroorzaakt enkele minuten vertraging.

Lijn 124 Brussel - Charleroi
: op zondag 29 september wordt in Eigenbrakel aan de sporen gewerkt. Van 7.20 uur tot 11.30 uur rijden de L-treinen niet verder dan Eigenbrakel. De IC I treinen Antwerpen - Brussel - Charleroi stoppen uitzonderlijk in Lillois. De treinen naar Nijvel komen 15 minuten later toe in Lillois, die naar Brussel 15 minuten eerder. Van 11.45 uur tot 16.30 uur : ongeveer 5 minuten vertraging voor de IC I-treinen naar Brussel.

Lijn 36 Brussel - Luik
: van zaterdag 5 oktober 20.30 uur tot zondag 6 oktober 6.30 uur zijn er werken in het station Luik-Guillemins,. De sporen naar Brussel zijn dan buiten dienst. De Thalystreinen en de IC A Oostende-Eupen/Keulen rijden in beide richtingen om langs Borgworm en Angleur via Kinkempois. Pendeltreinen rijden tussen Angleur en Luik. De Thalystreinen en de IC A-treinen rijden met 15 tot 20 minuten vertraging vanaf Borgworm naar Luik/Aachen en naar Brussel. De IC E-treinen Knokke/Blankenberge - Luik et de L-treinen Borgworm - Luik rijden niet verder dan Ans. Vervangingsbussen rijden tussen Ans en Luik-Guillemins.

Lijnen 124 Brussel - Charleroi en 124A Luttre - Charleroi: op zaterdag 5 en zondag 6 oktober wordt een brug vervangen en worden er verschillende afbraakwerken uitgevoerd, waardoor de 4 sporen tussen Luttre en Roux onderbroken zijn.

* de IC I-treinen Antwerpen - Charleroi worden beperkt tot Luttre. Ze rijden volgens hun normale dienstregeling tussen Antwerpen en Luttre in de beide richtingen.

* er rijden vervangingsbussen in de beide richtingen tussen Luttre en Marchienne-au-Pont, met aansluitingen naar Charleroi-Zuid.
* er rijden pendeltreinen in de beide richtingen tussen Brussel-Noord en Charleroi, die alleen stoppen in de stations van de Brusselse noordzuidverbinding en in Marchienne-au-Pont en Charleroi-Zuid.
Richting Charleroi vertrekt de trein Brussel-Charleroi stipt in Brussel-Zuid, maar hij komt met 15 minuten vertraging in Marchienne-au-Pont en Charleroi-Zuid aan. Richting Brussel wordt het vertrek in Charleroi-Zuid met 15 minuten vervroegd om stipt in Brussel-Zuid te kunnen aankomen.

* de L-treinen La Louvière-Zuid - Charleroi-Zuid worden beperkt tot Luttre. Er rijden vervangingsbussen in de beide richtingen tussen Luttre en Roux, met halte in Courcelles. Er rijden pendeltreinen tussen Roux en Charleroi-Zuid, die met 15 minuten vertraging aankomen in Charleroi. In de andere richting is het vertrek van de trein met 15 minuten vervroegd in Charleroi-Zuid.

Lijn 53 Gent - Leuven:
tijdens de weekends van 05-06, 12-13, 19-20 en 26-27 oktober worden de dwarsliggers vernieuwd tussen Schellebelle en Dendermonde. Vertragingen van 5 minuten voor de IR f-treinen Kortrijk - Mechelen.

Lijnen 58 Gent - Eeklo en 59 Gent - Antwerpen:
tijdens de weekends van 05-06, 12-13 en 19-20 oktober worden de spoortoestellen onderhouden en vervangen in Gent-Dampoort. De IC C-treinen Rijsel - Antwerpen en de IC G-treinen Oostende - Antwerpen rijden met 5 minuten vertraging in de beide richtingen. De IR i-treinen naar De Panne vertrekken met 5 minuten vertraging in Gent-Sint-Pieters.

In het weekend van 12 en 13 oktober
rijden de L-treinen met ongeveer 10 minuten vertraging tussen Gent en Eeklo, in de beide richtingen.

Lijn 94 Halle - Doornik:
tijdens de weekends van 05-06 en 12-13 oktober worden de bovenleiding en de dwarsliggers vernieuwd tussen Aat en Doornik. Beperkte vertragingen.

Lijn 25-27 Brussel - Antwerpen:
tijdens de weekends van 05-06, 12-13 en 19-20 oktober gebeuren er onderhoudswerken in Vilvoorde. Vertragingen van 5 minuten.

Lijn 35 Leuven - Hasselt:
op 5, 13, 26 en 27 oktober wordt gewerkt aan de bovenleiding tussen Aarschot en Hasselt. Vertragingen van 5 minuten.

Lijn 122 Gent - Zottegem:
tijdens de weekends van 12-13 en 19-20 oktober zijn er herstellingswerken aan de brug aan de Geraardsbergsesteenweg tussen Melle en Zottegem. Er rijden dan vervangingsbussen, waardoor de reistijd 50 minuten langer duurt in de beide richtingen.

Lijn 124 Brussel - Charleroi:
tijdens de weekends van 12-13, 19-20 en 26-27 oktober worden de dwarsliggers vernieuwd tussen Eigenbrakel en Nijvel. De L-treinen rijden niet tussen deze twee stations. De IC I-treinen Antwerpen-Charleroi stoppen uitzonderlijk in Lillois, in de beide richtingen. Gevolgen voor de reizgers van de L-treinen:
* in de richting Nijvel-Brussel: het vertrek in Nijvel wordt met 15 minuten vervroegd en de halte in Lillois met 16 minuten.
* in de richting Brussel-Nijvel: het vertrek in Eigenbrakel wordt met 15 minuten verlaat en de halte in Lillois met 16 minuten.

Vertragingen van 5 minuten voor de IC I-treinen.

Lijn 53 Mechelen - Leuven:
tijdens de weekends van 12-13 en 19-20 oktober worden de overwegen tussen Leuven en Muizen vernieuwd. Vertragingen van 5 minuten.

Lijn 37 Luik - Aachen:
tijdens de weekends van 12-13, 19-20 en 26-27 oktober worden de rails vervangen tussen Verviers en Welkenraedt. Bepaalde L-treinen worden afgeschaft tussen Verviers-Centraal en Welkenraedt. De IC A-treinen, Thalys en de L-treinen rijden met 5 minuten vertraging. Bepaalde IC A-treinen voeren bijkomende haltes uit.

Lijn 42 Luik - Gouvy:
op zaterdag 12 oktober zijn er onderhoudswerken aan het tractieonderstation tussen Rivage en Gouvy. Van 7.00 tot 20.30 uur rijden er geen treinen tussen Rivage en Trois-Ponts en ze worden vervangen door bussen.

* in de richting Liers-Luxemburg: de treinen vertrekken in Herstal en rijden normaal tussen Herstal en Rivage. Er rijden vervangingsbussen tussen Rivage en Trois-Ponts en er is aansluiting naar Luxemburg, met 60 minuten extra reistijd.
* in de richting Luxemburg-Liers: de treinen rijden normaal van Luxemburg naar Trois-Ponts. Er rijden vervangingsbussen tussen Trois-Ponts en Rivage, waar aansluiting is richting Luik, met 60 minuten extra reistijd. De treinen worden beperkt in Herstal.

Lijn 162 Namen - Luxemburg:
tijdens de weekends van 12-13 en 19-20 oktober zijn er werken aan de brug Albert I in Namen. Treindienst op één spoor tussen Namen en Naninne. Beperkte vertragingen.

Lijn 36 Brussel - Luik:
van 14 oktober tot 8 december worden er werken in het station Luik-Guillemins uitgevoerd, kant Brussel. De treinen Jemelle-Herstal/Liers worden beperkt tot Luik-Guillemins, in de beide richtingen (behalve 3 treinen in de beide richtingen tijdens de ochtend).

Lijn 40 Luik - Visé:
van 14 oktober tot 24 november worden er werken uitgevoerd om de rotswanden tussen Cheratte en Visé te verstevigen. Beperkte vertragingen.

Lijn 94 Halle - Doornik:
tijdens de weekends van 19-20 en 26-27 oktober worden twee overwegen tussen Halle en Edingen vernieuwd. Beperkte vertragingen.

Lijn 21A Genk - Hasselt:
tijdens de weekends van 19-20 en 26-27 oktober zijn er moderniseringswerken aan de Kanaalbrug. De IC E-treinen Knokke/Blankenberge - Brusse - Genk , naar Genk, lopen 5 à 10 minuten vertraging op. De aansluitingen met de bussen kunnen niet verzekerd worden in Genk.

Lijn 51 Brugge - Knokke/Blankenberge:
tijdens het weekend van 26 en 27 oktober worden er dwarsliggers vervangen. Het vertrek van de treinen in Knokke en Blankenberge wordt met 3 minuten vervroegd. Vanaf Brugge rijden ze terug normaal.

Lijn 12 Antwerpen-Centraal - Essen:
tijdens het weekend van 26 en 27 oktober gebeuren er moderniseringswerken tussen Antwerpen-Schijnpoort en Antwerpen-Luchtbal. De L-treinen lopen 5 minuten vertraging op en stoppen niet in Antwerpen-Luchtbal. De reizigers kunnen in- of uitstappen in Antwerpen-Noorderdokken.

Lijn 59 Gent - Antwerpen:
op zaterdag 26 en zondag 27 september, tussen 14.00 en 22.00 uur, wordt gewerkt aan de bovenleiding tussen Beveren en Zwijndrecht. De L-treinen naar Sint-Niklaas en de IC G-treinen
Antwerpen-Gent-Oostende, richting Oostende, rijden met 5 à 10 minuten vertraging op de onpare uren. De IC C-treinen
Antwerpen-Kortrijk-Rijsel, richting Kortrijk, rijden met 5 à 10 minuten vertraging op de pare uren.

Lijn 162 Namen - Luxemburg:
tijdens het weekend van 26 en 27 oktober worden er onderhoudswerken tussen Ciney en Marloie uitgevoerd. De L-treinen Libramont-Ciney worden beperkt tot Marloie. In de beide richtingen stoppen de aansluitende IC J-treinen Brussel-Namen-Aarlen-Luxemburg uitzonderlijke in Haversin.

Lijn 139 Leuven - Ottignies:
tijdens het weekend van 26 en 27 oktober wordt de ballast vernieuwd tussen Sint-Joris-Weert en Waver. Aangepaste dienstregeling. Beperkte vertragingen.

Lijn 96 Brussel - Bergen:
op zondag 27 oktober worden de spoortoestellen vernieuwd in Zinnik. Vertragingen van 5 minuten.

© 2002 NMBS