Partij van de Arbeid

Nieuws >> Actueel

Verslag van Meer Rood op Straat

15-10-2002

Verslag van Meer Rood op Straat

Een aantal PvdAers zijn 8 oktober naar twee werkgevers van I/Ders gegaan. I/Ders zijn mensen in een instroom-doorstroombaan. Deze banen zijn bedoeld om hen vanuit een uitkering naar werk te begeleiden, en zijn gesubsidieerd. De nieuwe regering wil op deze banen bezuinigen. Tijdens de bezoeken is gesproken over de gevolgen die deze bezuiniging zou hebben voor Bioscoop Rialto en welzijnorgansiaties.

Rialto, bioscoop

Charlotte Riem Vis (Cultuur), Manon van de Garde (Zorg), Gert Jan Leerink en Ria Logtenberg bezochten Rialto. Eerst kregen de bezoekers een rondleiding van directeur Walravens door de bioscoop. Vervolgens was er een rondetafelgesprek met de directie en medewerkers, waaronder ook I/Ders. De problemen van saneren van ID-banen is uitgebreid besproken. Als werkgever heeft Rialto flink kunnen groeien dankzij deze gesubsidieeerde banen. Maar het bedrijf kan niet zoveel reguliere banen bieden. Dat brengt de bioscoop in problemen als de ID-vacatures niet meer mogen worden opgevuld. Daardoor valt ook de coördinatie weg om alle vrijwilligers (80) goed in te zetten. Het zou een grote strop zijn voor de personele situatie van Rialto.

Een ander punt is dat er een hoog verloop is, omdat IDers doorstromen naar een reguliere baan elder. Dat vraagt het nodige van de werkgever. Een laatste gesprekspunt betreft de risicos die een werkgever aangaat. Het in dienst nemen van een IDer vormt geen risico voor de werkgever, in tegenstelling tot het aanbieden van regulier werk.

OSA: Ondernemerskring Sociale sector Amsterdam

Manon en Ria gingen vervolgens naar een andere instantie, de OSA. Daarbij werden zij vergezeld door Rachid Jamari (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Ook hier werd gesproken over ID-banen. Dit gebeurde met Maarten Voster, voorzitter van de OSA, Bart Bulthuis, directeur bij Alcides, Patricia Leter, projectleider herintreders in de kinderopvang, en Antoinette Kat, projectleider bij OSA.

Ook hier blijken de instanties niet over voldoende middelen te beschikken om reguliere banen te creëren. Soms is in deze sector doorstroom niet mogelijk, omdat een aantal IDers in de gesubsidieerde baan aan hum "max"zitten. Het idee van scholing en verantwoordelijkheden is te zwaar voor hen, terwijl ze goed functioneren in de ID-baan. De instellingen zijn, net als Rialto, gegroeid en dus veranderd door het werk dat IDers vervullen. Er wordt heel veel werk verricht door de IDers, van groot maatschappelijk belang, bijvoorbeeld kinderopvang en buurtbeheer. Het saneren zou daardoor dit werk en de bereikte resultaten wegvegen. Ander knelpunt is de investering die een werkgever doet, terwijl de IDer kan uitstromen naar een reguliere baan elders. Ook constateert de OSA fouten in de ID-regeling, en bij uitvoeringsorganisaties. (Fotos 4,5,6)

Na het gesprek zijn twee buurtconciërges bezocht, Wil en Mohammed. Zij lieten het buurthuis aan de Jekerstraat zien, en vertelden over hun veelzijdige werk. Zij hebben onder meer de overlast van jongeren in de buurt kunnen oplossen, doen wijkschouwen en beheren een oud schoolgebouw dat zeer veelzijdige diensten huisvest. Er is kinderopvang, een gymzaal, een kinderspeelplaats, ruimte voor allochtone organisaties en lokaalverhuur.

Ria Logtenberg