EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

EVO protesteert bij Europese Commissie over extra nachtrijverbod Tirol

EVO protesteert bij Europese Commissie over extra nachtrijverbod Tirol

Vrachtauto's met een totaalgewicht van meer dan 7,5 ton mogen tussen 1 oktober en 1 april tussen 22.00 en 5.00 uur niet meer rijden op de A12 tussen Kundl en Ampass. Uitgezonderd zijn alleen enkele bederfelijke goederen en Euro 4 voertuigen. Dit komt neer op een regionale aanscherping van het bestaande nachtrijverbod dat al voor heel Oostenrijk gold.

Volgens EVO zijn de Tiroolse maatregelen in strijd met EU-regels. EVO heeft hierover vandaag formeel protest aangetekend bij EU-commissaris Bolkestein en bij de vice-voorzitter van de Europese Commissie De Palacio.
Rijverboden vormen een belemmering van het vrije verkeer van goederen. Omdat er nog geen Europese regeling is voor rijverboden, kunnen de lidstaten dit voorlopig nog naar eigen goeddunken blijven regelen. Dergelijke maatregelen kunnen echter wel getoetst worden door de Europese Commissie aan de hand van criteria als non-discriminatie, proportionaliteit en het vrije verkeer van goederen.

De Tiroolse autoriteiten baseren het nachtrijverbod op één enkele overschrijding
van grenswaarden van luchtvervuiling op één enkele plek in Tirol in 1999.
EVO vindt het buiten proporties dat op basis daarvan bedrijven die hebben geïnvesteerd in geluidsarme voertuigen nu door Tirol gedwongen worden opnieuw te investeren in Euro 4 voertuigen.

Als klap op de vuurpijl zullen actievoerders op 25 oktober vanaf 12.00 uur de Inntalautobahn, de Fernpass-route en de Tauernautobahn blokkeren.

Terug ...