Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 07/10/2002


---

Symposium over de rol van religie in de publieke sfeer Savornin Lohmanprijs voor Govert Buijs

Dr. Govert J. Buijs van de Faculteit der Wijsbegeerte aan de VU krijgt de Jhr. mr. A.F. de Savornin Lohmanprijs. De gelijknamige stichting stelt de prijs, die bestaat uit t 7000,= en een oorkonde, ter beschikking. Buijs krijgt de prijs uitgereikt op woensdag 16 oktober, tijdens een openbare vergadering van het College van Decanen van de VU.

De Jhr. mr. A.F. de Savornin Lohmanprijs is in 1985 ingesteld door de VU en de Stichting A.F. de Savornin Lohman. De prijs wordt nu voor de vijfde keer uitgereikt aan iemand die een publicatie schreef over christelijk denken na de Reformatie over staatsrechtelijke, politieke, ethische en sociale onderwerpen.

Govert Buijs krijgt de prijs met name voor zijn proefschrift uit 1998: Tussen God en Duivel. Totalitarisme, politiek en transcendentie bij Eric Voegelin (de promotoren waren prof. dr. Sander Griffioen, hoogleraar Wijsbegeerte van de Sociaal-culturele wetenschappen en Geschiedfilosofie aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de VU, en prof. dr. Louis Dupré van de Yale University). Buijs´ boek is een knappe analyse van het werk van Voegelin. Volgens Buijs opent Voegelins denken zicht op een diepere verankering van onze politieke moraal dan in een procedurele contractidee. Hij sluit hier aan bij actuele debatten over de betekenis van de griekse en joods-christelijke culturele erfenis voor een vrije samenleving.

Ter ere van de prijsuitreiking vindt ook een symposium plaats, getiteld De rol van religie in de publieke sfeer. Het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme van de VU organiseert dit symposium mede naar aanleiding van de debatten die hierover na 11 september 2001 zijn gevoerd. Sprekers zijn dr. Govert Buijs, prof. dr. Paul Cliteur, werkzaam aan de universiteiten van Leiden en Delft, en dr. Theo de Wit van de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht.