DE DEELNEMENDE ORGANISATIES

Staatssecretaris van der knaap krijgt reuzenbal

Op 16 OKTOBER zullen zo'n 150 jongeren in Den Haag een bal van 2 bij 2 meter aanbieden aan staatssecretaris Van der Knaap van Defensie. Een jaar lang rolde de bal door diverse steden waarin duizenden jongeren actie voerden tegen het gebruik van kindsoldaten. De bal werd gesigneerd door vele politici, bestuurders en prominenten uit de wereld van sport en cultuur. Hij symboliseert dat kinderen recht hebben om te spelen en niet de plicht om te vechten. Met de overhandiging wordt de estafettecampagne Stop Gebruik Kindsoldaten beëindigd.

STOP HET GEBRUIK VAN KINDSOLDATEN
Dat is de boodschap die de jongeren willen uitdragen in Den Haag. Samen met 14 ontwikkelingshulporganisaties vragen zij aan de regering om stelling te nemen tegen het gebruik van kinderen door wat voor krijgsmacht waar dan ook. Zij vinden dat Nederland nu geen druk kan uitoefenen op landen met kindsoldaten, omdat Defensie jongeren van 17 jaar mag werven. Hiermee ging de Tweede Kamer in juni 2002 akkoord. Nederland zou pas een echt duidelijk signaal tegen het gebruik van kindsoldaten afgeven, als de minimum wervingsleeftijd alsnog naar 18 jaar gaat. Dan kan Nederland ook met goed fatsoen het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind ratificeren dat de inzet van kinderen in een gewapend conflict verbiedt.

WERELDWIJD 300 DUIZEND KINDSOLDATEN
De jongeren komen met hun actie op voor de ruim 300 duizend kindsoldaten onder de 18 jaar die momenteel actief betrokken zijn in een gewapend conflict ergens ter wereld. Voor de kinderen die gebruikt worden omdat ze snel zijn en makkelijk te intimideren. Voor de kindsoldaten die gedrogeerd worden om te kunnen doden, de meisjes die als seksslaven aan de commandanten worden gegeven en de kinderen die de doodstraf riskeren door uit het leger weg te lopen.

DEBAT EN OPTOCHT
Voordat de bal op 16 oktober op het Plein in den Haag wordt aangeboden, vindt in de Haagse Hogeschool een jongerendebat plaats over kindsoldaten met politici en vertegenwoordigers van diverse organisaties.Het debat wordt geopend met een toespraak van David Vriesendorp, directeur van Amnesty International en mevrouw Jones, Mensenrechtenambassadeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het debat staat onderleiding van Bas Westerweel. Na het debat trekken de jongeren, met bal en onder begeleiding van drumband Medicamento, in optocht door Den Haag. Ze stoppen bij het Haagse stadhuis, waar burgemeester Deetman zijn handtekening op de bal zal zetten en daarna wordt de bal op Het Plein aangeboden aan staatssecretaris Cees van der Knaap van Defensie. Zo'n 150 duizend handtekeningen op petities, die de jongeren ook ophaalden tijdens de estafettecampagne Stop gebruik Kindsoldaten worden aangeboden aan diverse ambassades van landen met kindsoldaten.
Aan de Estafette doen mee: Amnesty International, het Nederlandse Rode Kruis, Cos Nederland, World Vision, Pax Christi, Unicef, War Child, Save the Children, Kinderen in de Knel, Plan International,Mensen in Nood/Cordaid, SAMAH, Stichting Vluchteling en Jeugd Nu. Mede mogelijk gemaakt door: ICCO, Fonds 1818, NCDO, Novib en Stichting Kinderpostzegels.

---