Drempels weg



NS houdt, ondanks kritiek, op website rekening met gehandicapten

10-01-2002
Op 31 december vorig jaar heeft de NS haar nieuwe website geopend. In deze nieuwe versie is duidelijk rekening gehouden met mensen met een handicap. Sinds het online gaan van de nieuwe NS-site, heeft de redactie van drempelsweg.nl echter veel reacties ontvangen van gebruikers die ook met de nieuwe site nog niet helemaal gelukkig zijn. Daarom spraken we vandaag met Wouter Cassee, hoofd internet van de NS.

We hebben begrepen dat onze oude site niet voldeed aan de informatiebehoefte van onze minder valide klanten, vertelt Cassee. Behalve op perrons en in treinen streven we tevens naar een goede digitale toegankelijkheid. Begin 2001 maakte onze grafisch vormgever Eden Design ons op de toegankelijkheidsperikelen attent. We zijn toen via het Landelijk Bureau Toegankelijkheid in contact gekomen met de stichting Accessibility, die ons nu adviseert over de bruikbaarheid van onze nieuwe site voor mensen met een handicap.

Helaas konden we de grafische site niet voldoende aanpassen omdat we ondanks alle inspanning bleven zitten met te kleine letters. Het probleem voor zeer slechtzienden bleek te groot. We zullen daarom binnen een maand een apparte tekstversie beschikbaar stellen. We streven daarbij naar een dubbel-A certificering van het W3C. (Zie noot van de redactie onderaan.)

Eigen systeem
We hebben ons eigen content management systeem ontwikkeld. Daarmee kunnen we vanaf nu garanderen dat de tekstversie geen ondergeschoven kindje zal worden als de grafische site met nieuwe informatie wordt aangevuld.

De nieuwe NS-site is pas enkele weken in bedrijf. Ondanks de goede voornemens blijkt uit binnengekomen reacties, dat de gebruikers zelf nog niet tevreden zijn. Zo missen er nog veel alt-tags, korte beschrijvingen die een belangrijke afbeelding vervangen als die niet in braille of in spraak kan worden weergegeven. Cassee: We werken volgens een gefaseerde aanpak. Deze week hebben we nog overlegd met Accessibilitty, om de genoemde problemen het hoofd te bieden.

Desondanks is de NS nu al bijna een vol jaar bezig met de toegankelijkheid van haar site. Waarom neemt deze operatie zo veel tijd in beslag? Cassee: We hebben vorig jaar onder een aantal vaste testers een versie online gezet die we helaas moesten terugtrekken omdat die beslist niet voldeed. Een definitieve versie moet volledig werken, al heeft het grondig testen ervan wel geleid tot een uitgestelde oplevering.

Alleen internet explorer
Afgelopen week heeft de NS nogal wat kritiek te verduren gekregen, omdat de nieuwe site met geen andere browser dan internet explorer te bekijken is. Binnen een maand zullen we behalve internet explorer ook netscape en andere browsers gaan ondersteunen, vertelt Cassee. Zelfs in overleg met Accessibility zal dat niet eenvoudig worden. Er bestaat namelijk wel een goede standaard voor de internetbroncode, maar helaas houdt geen enkele browser zich daaraan. We verwachten daar aan het begin van het tweede kwartaal dit jaar mee klaar te zijn.

Om kort te gaan kunnen we rustig stellen, dat de NS op het gebied van hun digitale toegankelijkheid zeker vorderingen heeft gemaakt. Bovendien valt er in de nabije toekomst nog veel verbetering te verwachten.

Bekijk de nieuwe website van de NS.

Noot van de redactie
Het W3C (World Wide Web Consortium) is een internationaal erkende organisatie die zich onder meer sterk maakt voor toegankelijk gebouwde websites. Er is een duidelijk reglement opgesteld waaraan websites moeten voldoen om voor gehandicapten leesbaar te zijn. De richtlijnen vallen uiteen in drie prioriteiten: vereist, gewenst en mogelijk. De certificering waar de NS op mikt houdt in dat ze de richtlijnen voor vereist en gewenst zullen toepassen. In vergelijking met andere bedrijven doet de NS dus meer dan louter prioriteit 1 (vereist).