Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie over val Kabinet: Legitimiteit kabinetsplannen milieu verdwenen

Amsterdam, 16 oktober 2002 --- Milieudefensie vindt dat na de val van het Kabinet de legitimiteit ontbreekt om de vele controversiële besluiten die slecht zijn voor het milieu uit te voeren. 'Het ligt voor de hand dat de kiezers nu de gelegenheid krijgen een uitspraak te doen over de asfaltering van Nederland, het openhouden van Borssele, afschaffing van het belastingvoordeel voor groene stroom en de bezuinigingen op het openbaar vervoer,' aldus Milieudefensie-directeur Teo Wams.

Het Kabinet Balkenende heeft in korte tijd veel voorstellen gedaan die slecht zijn voor het milieu. Wams: 'Zonder een nieuw mandaat van de kiezer, ontbreekt er elke grond voor zulke ingrijpende voorstellen. Bij de laatste verkiezingen speelde het milieu een marginale rol. We denken dat de kiezer wakker is geschrokken van de drastische voorstellen van de huidige partijen. De kiezer krijgt nu een herkansing.'

Milieudefensie vindt dat in elk geval de volgende controversiële onderwerpen niet meer door dit kabinet uitgevoerd kunnen worden :
- spoedwet wegverbreding, extra budget voor wegenaanleg

- bezuinigingen bij spoorwegen, tram en bus
- afschaffing van het belastingvoordeel voor groene stroom

- afschaffing fiscale voordelen duurzaam beleggen
- afschaffing van de premie voor zuinige auto's
- langer openhouden Borssele
Bij de komende begrotingsbehandeling zullen deze en andere voorstellen niet doorgevoerd kunnen worden omdat het Strategisch Akkoord op losse schroeven staat en daarom een uitvoeringsmandaat ontbreekt.

Voor meer informatie Milieudefensie Persvoorlichting 020 5507 333 www.milieudefensie.nl


---