ChristenUnie


Puinruimen en met schone lei beginnen Woensdag 16 Oktober 2002 - 14:16

De ChristenUnie vindt dat er zo snel mogelijk verkiezingen moeten komen. "Niet een verschil van mening over de koers van het kabinet, maar een ordinaire ruzie was de aanleiding voor de val van het kabinet. Dat is een dieptepunt in onze parlementaire geschiedenis", aldus Leen van Dijke - waarnemend fractievoorzitter van de ChristenUnie. Het is nu de hoogste tijd om puin te ruimen en een nieuwe start voor te bereiden: "Vanwege de uitslag van de verkiezingen was dit kabinet een noodzakelijk experiment met weinig kans van slagen. Na 85 dagen moeten we vaststellen dat het landsbelang en het imago van de politiek enorme schade is toegebracht. Dat is een belangrijke les voor de toekomst. Het moet nu weer gaan over de inhoud".

Van Dijke ziet nieuwe verkiezingen met vertrouwen tegemoet. In de aanloop concentreert zijn partij zich op één ding: "De kiezer moet weten dat de versterking van de christelijke politiek gediend is met een stem op de ChristenUnie. Het komt aan op de durf om een christelijk programma daadwerkelijk te vertalen in een uitgesproken christelijk beleid".

Het kabinet moet nu nieuwe verkiezingen voorbereiden. De voorkeur van de ChristenUnie gaat daarbij uit naar een (demissionair) rompkabinet van CDA en VVD. Met een vertrek van de ministers Bomhoff en Heijnsbroek is het probleem niet opgelost. "Het is overduidelijk: de schuld van dit drama ligt bij de LPF. De coalitiepartners CDA en VVD doen er beter aan zonder de LPF de verkiezingen voor te bereiden en de lopende zaken af te handelen", aldus Leen van Dijke.
---