Gemeente Kampen


Persbericht

Kampen, 16 oktober 2002

Provincie en gemeente maken afspraken over gronddepot Haatlanderdijk

De gemeente zal op korte termijn de teveel opgeslagen grond in het gronddepot aan de Haatlanderdijk afvoeren. Daarnaast wordt de grond volgens de voorgeschreven methode gekeurd. Dat is de uitkomst van het bestuurlijk/ambtelijk overleg dat vorige week tussen de gemeente en de provincie heeft plaatsgevonden.

Voor het gronddepot aan de Haatlanderdijk is een vergunning verleend voor opslag van 10.000 m3 categorie 1 grond. Het depot bestaat uit grond afkomstig uit de uitgegraven oude buitenhaven. Deze grond is bestemd voor het ophogen van terreinen voor de Zuiderzeehaven, waarvoor meer dan 400.000 m3 grond nodig zal zijn. Tijdens het uitgraven is meer grond vrijgekomen dan verwacht. Hierdoor ligt nu circa 13.000 m3 grond in het depot opgeslagen.

Bouwstoffenbesluit

Zowel vooraf, in de oude buitenhaven, als in het depot is de grond gekeurd. Uit dit onderzoek is gebleken, dat de grond voldoet aan het criterium categorie 1. Dat betekent dat deze grond geschikt is om als industriegrond te worden gebruikt. Het verrichtte onderzoek is echter formeel niet volgens de in het bouwstoffenbesluit voorgeschreven methode uitgevoerd. Er moet daarom een nieuw onderzoek worden uitgevoerd, dat de eerdere resultaten moet bevestigen.

De provincie heeft de gemeente gelast ervoor te zorgen dat de opslag voldoet aan alle voorwaarden. Vorige week heeft de gemeente hierover met de provincie overleg gevoerd. In dit overleg is een oplossing gevonden, waarmee de gemeente voldoet aan de last van de provincie. De grond blijft daarbij behouden voor gebruik bij de aanleg van de Zuiderzeehaven. De gemeente zal alsnog een keuring volgens het bouwstoffenbesluit bodem- en oppervlaktewateren bescherming laten uitvoeren, waarbij ook de bodem onder de af te voeren grond wordt betrokken. Daarna zal de teveel opgeslagen grond naar een tweede depot worden afgevoerd. De opdracht voor de keuring is inmiddels verstrekt.

Portefeuillehouder: wethouder drs. A. van der Maat