CBS

Aantal WW-uitkeringen stijgt

Voor het eerst sinds lange tijd is het aantal WW-uitkeringen hoger dan een jaar eerder. Eind juni zijn er 179 duizend WW-uitkeringen, 8 duizend meer dan eind juni 2001. Het aantal bijstandsuitkeringen nam nog wel iets af, tot 321 duizend eind maart. Het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen neemt in een steeds langzamer tempo toe en lag eind juni op 988 duizend. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Achtduizend WW-uitkeringen erbij
Het aantal WW-uitkeringen lag eind juni op 179 duizend. Dat is achtduizend meer dan een jaar eerder. In dezelfde periode een jaar daarvoor daalde het nog met 23 duizend. De toename in 2002 deed zich vooral voor in de eerste drie maanden. Aan het eind van het tweede kwartaal was het aantal WW-uitkeringen nagenoeg even hoog als aan het eind van maart 2002, terwijl de afgelopen jaren een daling in het tweede kwartaal gebruikelijk was. De stijging van het aantal WW-uitkeringen deed zich vooral bij de mannen voor. Bij de vrouwen bleef het aantal WW-uitkeringen het afgelopen jaar even hoog.

Bijstand daalt langzaam verder
Het aantal bijstandsuitkeringen nam in het eerste kwartaal van dit jaar af met anderhalf duizend tot 321 duizend eind maart. Hoewel het er eind 2001 op leek dat de daling tot stilstand was gekomen, is het aantal bijstandsuitkeringen begin dit jaar toch weer iets afgenomen. Ten opzichte van maart 2001 zijn er 10 duizend uitkeringen minder.

Groei arbeidsongeschiktheidsuitkeringen neemt verder af Eind juni 2002 waren er 988 duizend arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Dat is 15 duizend meer dan een jaar eerder. Het jaar daarvoor was de toename nog 29 duizend. De toename van het aantal arbeidsongeschikten zit al langere tijd met name bij vrouwen van 35 jaar of ouder. Het maandelijkse groeicijfer was voor het eerst negatief: eind juni 2002 waren er duizend arbeidsongeschiktheidsuitkeringen minder dan eind mei. De cijfers van de komende maanden zullen uitwijzen of het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen daadwerkelijk aan het dalen is.

Toelichting
Algemeen
Het komt voor dat iemand twee of meer uitkeringen uit verschillende regelingen ontvangt, bijvoorbeeld een bijstandsuitkering naast een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het gaat om enkele tienduizenden mensen. De gepubliceerde aantallen WW- en Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen zijn inclusief zogenaamde nuluitkeringen. Dit zijn uitkeringen die niet tot uitbetaling komen door korting op de uitkering, sanctie of schorsing.

Bijstand
De uitkomsten zijn gebaseerd op informatie van gemeenten over de Algemene Bijstandswet (ABW). De uitkomsten hebben betrekking op thuiswonenden jonger dan 65 jaar met een periodieke, algemene bijstandsuitkering. Bijstand wordt toegekend aan huishoudens, waarbij doorgaans één persoon als aanvrager wordt aangemerkt. Bij (echt)paren is in de meeste gevallen een man de aanvrager van de bijstand. De hier getoonde gegevens over geslacht en leeftijd hebben betrekking op de aanvrager.

WW-uitkeringen
De uitkomsten betreffen het aantal uitkeringen krachtens de Werkloosheidswet (WW). Bij de WW komt het voor dat iemand meer dan één uitkering heeft. Het aantal personen met een WW-uitkering is dus lager dan het hier gepresenteerde aantal uitkeringen. Eind juni 2002 ontvingen ongeveer 9 duizend personen meer dan één WW-uitkering. De gepubliceerde aantallen zijn inclusief 7 duizend nuluitkeringen.

Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen
De uitkomsten hebben betrekking op het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (WAO, WAZ en Wajong). Een persoon kan meer dan één arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen. Eind juni 2002 ontvingen ongeveer 14 duizend personen meer dan één uitkering. De gepubliceerde aantallen zijn inclusief 39 duizend nuluitkeringen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-213
16 oktober 2002
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht