Nieuw-Vlaamse Alliantie


Scholen ontoegankelijk voor mensen met bijzondere noden (16/10/02)

Tot zijn grote ontsteltenis stelt Vlaams parlementslid Kris Van Dijck vast dat het zeer slecht gesteld is met de toegankelijkheid van onze scholen voor mensen met bijzondere noden.

Uit een steekproef bij 55 scholen afgenomen door het centrum van Toegankelijkheid van de provincie Antwerpen blijkt dat geen enkele school zelfstandig toegankelijk is voor mensen met bijzondere noden. Slechts in 22% van de gevallen geraken ze er met hulp wel in. De andere scholen zijn niet toegankelijk want scoren op minstens één onderdeel een 0.

Het is een ramp op zowat alle gebieden: het sanitair, de toegang tot de school, de refter, de recreatieruimten en de andere schoollokalen, de lift en de trappen, de signalisatie enz.

Deze cijfers doen de N-VA ten sterkste twijfelen aan het inclusiebeleid dat minister Vanderpoorten voert. Hoe kan men immers allerlei beloftes doen op het vlak van inclusief onderwijs als niet eens alle kinderen de school binnenkunnen?

Uit kort studiewerk blijkt dat dit komt omdat de wet van 17 juli 1975 'betreffende de toegang van gehandicapten tot gebouwen toegankelijk voor het publiek' niet afdwingbaar is. De ARGO noch de DIGO hebben de toegankelijkheid van de school opgenomen als criterium voor subsidiëring. De redenen hiervoor zijn dat er niet genoeg personeel is om dit te controleren en dat er ook rekening moet worden gehouden met andere opgelegde reglementen zoals de codex voor het welzijn op het werk en het algemeen reglement op de arbeidsbescherming (de ARAB-normen).

Vanuit de veronderstelling dat inclusie werkelijk één van de prioriteiten is van minister Vanderpoorten lanceert Van Dijck volgend voorstel:
De aanvraag voor infrastructuurwerken aan een school bij de DIGO of de ARGO kan pas voor subsidies in aanmerking komen indien de plannen vergezeld zijn van een goedkeuringscertificaat afgeleverd door één van de 4 erkende Vlaamse adviesbureaus op het vlak van toegankelijkheid (Centrum voor Toegankelijkheid Provincie Antwerpen, vzw Toegankelijkheidsbureau Hasselt, vzw Adviesbureau Toegankelijke Omgeving Sint-Niklaas en vzw Westkans Sint-Andries).

Dit voorstel betekent een minimale taakbelasting voor de DIGO en zal traag maar zeker de scheefgegroeide situatie rechttrekken. Hiernaast is het duidelijk dat de N-VA van de minister meer directe maatregelen verwacht.

Zowel een interpellatieverzoek als een voorstel van decreet wordt ingediend.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Kris Van Dijck, Vlaams parlementslid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49 30
Fax: 02/ 217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be


---