KNMG

Najaarsbijeenkomst KNMG District IV Den Haag en omstreken; Helpt hulp?

Het bestuur van KNMG District IV Den Haag en omstreken houdt op donderdag 17 oktober a.s. haar najaarsbijeenkomst in het Carlton Ambassador Hotel, Sophialaan 2 te Den Haag (aanvang 20.00 uur).

De bijeenkomst is vrij toegankelijk voor alle federatieleden (en hun partners) van het district én andere KNMG-districten.

Na opening, notulen van de voorjaarsvergadering d.d. 21.03.2002 en mededelingen verzorgen Joost van der Meer (Artsen zonder Grenzen) en Wilbert Nieuwstraten (Concillium Tropische Geneeskunde) inleidingen onder de subtitel "Tropenartsen, een uitstervend ras?". De inzet van Nederlandse artsen in gebieden met tijdelijk of structureel gebrek aan gezondheidszorg staat volop ter discussie. De vorige minister van Ontwikkelingssamenwerking voerde een actief ontmoedigingsbeleid wat betreft de uitzending van tropenartsen. De opleiding van tropenartsen is ernstig bedreigd.

* Wordt deze discussie wel met valide argumenten gevoerd?
* Staan de klassieke tropendokters echt de ontwikkeling van eigen lokale deskundigheid in de weg?

* Geldt datzelfde dan niet, of anders, voor public health deskundigen of voor noodhulpartsen?

* Waar moeten zulke deskundigen hun kennis en vaardigheden eigenlijk vandaan halen?

* Wat brengen uitgezonden artsen eigenlijk aan extra kennis, vaardigheden en attitude mee terug?

* Zit de Nederlandse gezondheidszorg daar wel op te wachten?
* En hoe is het voor de (in Den Haag en omstreken 50-100) artsen die in ontwikkelingslanden hebben gewerkt om nu in de Nederlandse gezondheidszorg te werken?

Op dit soort vragen wordt door de inleiders ingegaan. Onder leiding van Henk Baak vindt naar verwachting een boeiende en vooral interactieve discussie.

Wilt u meer weten? Neem dan per e-mail m.rol@planet.nl contact op met mevrouw M.Rol, revalidatie-arts, bestuurssecretaris van KNMG District IV Den Haag.

Voor informatie over de activiteiten van de andere KNMG-districten en de stand van zaken van de districtsvorming kunt u terecht bij drs. Robbert J. Egger, epidemioloog, Regionalisatie KNMG. Telefoon 030 282 3239, e-mail: r.egger@fed.knmg.nl