Rijksuniversiteit Groningen

124 - Persinformatie 17 t/m 23 oktober - 8 oktober 2002

Politieke economie zonder meetfouten

Een deel van de variabelen uit economische modellen, zoals bijvoorbeeld 'economische vrijheid' of 'centrale bank onafhankelijkheid', zijn theoretische constructies. Omdat ze niet direct waarneembaar zijn, is het vaak moeilijk om er getalswaarden aan toe te kennen. Andere variabelen, die we wel kunnen waarnemen, zijn dan nodig als indicator. Het is niet altijd even duidelijk welke variabelen geselecteerd moeten worden voor dit doel, subjectieve oordelen spelen daar vaak een belangrijke rol in. Als gevolg hiervan creëren en gebruiken verschillende onderzoekers verschillende indicatoren, wat kan leiden tot verschillende resultaten en conclusies.

Het eerste doel van dit proefschrift van Erik Leertouwer is het ontwikkelen van een valide meetinstrument voor een aantal belangrijke macro-economische variabelen op het gebied van de politieke economie, te weten 'centrale bank onafhankelijkheid', 'centrale bank conservatisme' (dat wil zeggen de mate waarin een centrale bank een afkeer heeft van inflatie), 'corporatisme' en 'economische vrijheid'. Vanwege de beschikbaarheid keek hij hierbij voornamelijk naar gegevens uit geïndustrialiseerde landen. Een tweede doel van het onderzoek was het toepassen van deze nieuw geconstrueerde maatstaven in empirische modellen. Leertouwer keek daarbij ook naar eerdere studies, waarbij hij zich afvroeg of verbanden die daarin zijn afgeleid, overeind blijven met de nieuwe maatstaven.

Leertouwer concludeert onder andere dat:

* centrale bank onafhankelijkheid significant invloed heeft op inflatie,

* centrale banken niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het optreden van political business cycles (dat zijn golfbewegingen die het resultaat zijn van manipulatie van economische politiek door politici met het oog op het vergroten van de kans op herverkiezing),

* er geen enkel verband wordt gevonden tussen de institutionele organisatie van de arbeidsmarkt en werkloosheid,
* centrale bank conservatisme in de meeste gevallen geen significante invloed heeft op werkloosheid,
* er geen robuust verband is tussen de mate van economische vrijheid en economische groei.

Erik Leertouwer (Groningen, 1971) studeerde econometrie in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de onderzoekschool SOM van de RUG.

Datum en tijd

donderdag 17 oktober 2002, 14.15 uur

Promovendus

E.C. Leertouwer, tel. (050)363 70 75, fax (050)363 37 20, e-mail: e.c.leertouwer@eco.rug.nl (werk)

Proefschrift

Measurement issues in political economy

Promotores

prof.dr. J. de Haan en prof.dr. T.J. Wansbeek

Faculteit

economische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie