Rijksuniversiteit Groningen

124 - Persinformatie 17 t/m 23 oktober - 8 oktober 2002

Hoogleraarechtpaar Hillenbrand op Vonhoff-leerstoel

Kunsthistoricus Robert Hillenbrand, en zijn echtgenote historica Carole Hillenbrand, houden een drietal dubbellezingen rond het thema 'Islamitisch Jeruzalem'. Het hoogleraarechtpaar is door de Rijksuniversiteit Groningen benoemd op de Vonhoff-leerstoel voor het academisch jaar 2002-2003. Beide hoogleraren houden een voordracht over drie opeenvolgende perioden in de geschiedenis van Jeruzalem. Het gaat om Jeruzalem in de vroege Islam, de periode van de Kruistochten en de moderne tijd. Tijdens de dagen volgend op de lezingen geven zij workshops en masterclasses.

"De Vonhoff-leerstoel stelt ons in staat vooraanstaande wetenschappers naar Groningen te halen", aldus Wout van Bekkum, hoogleraar Talen en Culturen van het Nabije en Midden-Oosten. Deze leerstoel is verbonden aan het vakgebied der Geesteswetenschappen en rouleert tussen de faculteiten godgeleerdheid en godsdienstwetenschap, wijsbegeerte en letteren. De Faculteit der Letteren koos dit jaar voor een unieke opzet door twee hoogleraren te benoemen. Prof.dr. Robert Hillenbrand geldt als een van de grootste experts op het gebied van de kunstgeschiedenis van de Islamitische wereld en prof.dr. Carole Hillenbrand is een zeer gerenommeerde onderzoekster van de geschiedenis van de Islam. Beide hoogleraren, verbonden aan de Universiteit van Edinburgh, hebben binnen hun vakgebied veel onderzoek verricht en belangrijke publicaties op hun naam staan. "Door een onderwerp vanuit twee disciplines te belichten, ontstaat een zeer interessant programma", aldus Van Bekkum.

Datum en tijd

donderdag 17 oktober 2002, 14.15-15.00 uur en 16.15-17.00 uur

Sprekers

Robert en Carole Hillenbrand

Titels

Robert Hillenbrand: Creation: The dome of the rock in its first century

Carole Hillenbrand: Acculturation: Jerusalem in early Islamic times

Serie

Lezingen Vonhoff-leerstoel

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

PR en Voorlichting Faculteit der Letteren, Joke van Kuijk, tel. (050)363 73 70, e-mail j.h.b.van.kuijk-sweering@let.rug.nl, of Anneke Kok, tel. (050)363 59 09, e-mail a.kok@let.rug.nl

Studium Generale