Gemeente Nieuwegein

College kiest voor kwaliteit

Kiezen voor de hoofdtaken van de gemeente en het initiëren van een strategische discussie over de toekomst en de positie van de gemeente Nieuwegein, dat is de kern van het nieuwe collegeprogramma "Kiezen voor kwaliteit in gezamenlijke verantwoordelijkheid". Deze keuzes zijn gemaakt op basis van een financiële doorrekening van het onderhandelingsakkoord dat eerder dit jaar werd opgesteld. Het nieuwe college, waarin wethouders van Leefbaar Nieuwegein, CDA, VVD, GroenLinks en SGP/ChristenUnie zitten, heeft op maandag 9 oktober zijn collegeprogramma gepresenteerd aan de ambtelijke organisatie en aan de pers. Op 17 oktober a.s. zal de gemeenteraad met het college over het programma discussiëren.

Onderhandelingsakkoord doorgerekend
Voor het eerst in de Nieuwegeinse geschiedenis heeft het college het onderhandelingsakkoord plus een aantal aanvullende punten laten doorrekenen op financiële haalbaarheid. Daaruit bleek dat als alle wensen worden gehonoreerd, er al in 2003 een tekort zou optreden. Dit tekort zou in de loop van de collegeperiode alleen maar verder oplopen.

Op zich is Nieuwegein financieel niet ongezond. Maar de inkomsten komen onder druk te staan. Voor een belangrijk deel worden die inkomsten namelijk bepaald door de uitkering in het gemeentefonds. Deze uitkering is gekoppeld aan de rijksuitgaven. Gaan deze omlaag, dan krijgt ook de gemeente minder geld. Gelukkig heeft de gemeente Nieuwegein een flink eigen vermogen. De renteopbrengst van dit vermogen wordt gebruikt om een aantal zaken te financieren en de begroting sluitend te maken. Het college wil niet verder interen op het eigen vermogen, daarmee zou het probleem van de lagere inkomsten alleen maar verplaatst worden naar een volgende collegeperiode. Ook wil het college in beginsel geen lastenverhoging voor de burger. De afgelopen periode zijn de mogelijkheden van bezuinigingen volop benut, daar valt nu niet veel meer te halen. Vandaar dat het college keuzes moet maken.

Kiezen voor hoofdtaken
Voor 2003 kiest het college voor het uitvoeren van de vier hoofdtaken van de gemeente, te weten beheer en inrichting van de openbare ruimte; veiligheid en handhaving, zorgzame samenleving en stedelijke vernieuwing. Belangrijke uitgangspunten zijn dat het college de samenleving wil betrekken, de achterstanden wil wegwerken en de kwaliteit wil verbeteren. Concreet houdt deze keuze in, dat het college geld wil vrij maken voor: ? het project IBOR, het Integraal Beheer Openbare Ruimte; ? het wegwerken van achterstanden in bestemmingsplannen en gebruiksvergunningen;
? het instellen van een beroepsploeg voor de brandweer en ondersteuning van de (regionale) brandweer.;
? de uitvoering van het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs; ? de uitwerking van pilotproject Woonservice-arrangementen; ? mantelzorg, vrijwilligerswerk en buurtbemiddeling; ? doorontwikkeling van de binnenstad.

Bij het oplossen van problemen moet ook de samenleving haar verantwoordelijkheid nemen. Het college zal dan ook nadrukkelijk de samenleving betrekken bij het uitvoeren van de hoofdtaken. Wijknetwerken kunnen een goed aanspreekpunt zijn. Voor de verschillende beleidsterreinen zal het college in overleg treden met betrokken partijen en platforms.

Strategische discussie
Voor 2003 kiest het college dus voor de hoofdtaken. Om te bepalen waar het geld in de rest van de periode naar toe moet, is een strategische discussie nodig over de positie die Nieuwegein wil gaan innemen in de regio en welk voorzieningenpakket daar dan bij hoort. De discussie moet harde criteria opleveren, waaraan nieuwe of bestaand beleid kan worden getoetst. Deze discussie wil het college gaan voeren met de gemeenteraad, maar zeker ook met de samenleving. Nog aan het eind van dit jaar wil het college komen met een voorstel voor de manier waarop de discussie kan worden gevoerd.

Invoerdatum 8-10-2002