Gemeente Nieuwegein

Presentatie kunstwerk Gerard Polhuis bij opening Montessorischool

Op donderdag 17 oktober wordt de Montessorischool de Vleugel feestelijk geopend. Dan wordt ook het kunstwerk dat Gerard Polhuis voor de school maakte gepresenteerd. Het meervoudig kunstwerk, een wandreliëf bij de trap, een hangende pegel aan het plafond en een decoratief kunstwerk voor de schuifwand is gerealiseerd in de hal van de school.

Een werkgroep bestaande uit docenten van de school, de architect, het adviesbureau Kunst en Bedrijf en de commissie beeldende kunst van de gemeente Nieuwegein, heeft verschillende kunstenaars gevraagd een ontwerp te maken voor een kunstwerk. Het uiteindelijke kunstwerk moest passen binnen de gemeenschappelijke ruimtes van de school en worden toegesneden op een voor kinderen verrassende beeldtaal. De werkgroep heeft gekozen voor een ontwerp van Gerard Polhuis. Met zijn sprookjesachtige beeldtaal en silhouetontwerpen sloot zijn ontwerp goed aan bij de belevingswereld van de kinderen en het Montessorimateriaal. Het kunstwerk kon worden gerealiseerd door de gemeentelijke 1% regeling en met ondersteuning van de Mondriaan Stichting-Stimuleringsfonds voor beeldende kunst, vormgeving en museale activiteiten.

De Motessorischool De Vleugel is vanwege de binnenstadsplannen verhuisd van het stadscentrum naar het Mozartplantsoen. Het nieuwe schoolgebouw beschikt over 8 klaslokalen en is ontworpen door architect Joop van Egmond, van architectenbureau Abken BV.

Invoerdatum 11-10-2002