Provincie Noord-Brabant


's-Hertogenbosch 10 oktober 2002



Dit is een persbericht van het pact Brabant





'Arbeidsmigratie op de Brabantse arbeidsmarkt:
afremmen, stimuleren of reguleren?'

Conferentie



donderdag 17 oktober 2002 van 14.30 uur tot 17.30 uur
op het provinciehuis te 's-Hertogenbosch

middagvoorzitter Marcel van Dam







Brabant zet arbeidsmigratie op de politieke agenda


Arbeidsmigratie is het thema van de conferentie "Arbeidsmigratie op de Brabantse arbeidsmarkt", die op donderdag 17 oktober wordt georganiseerd door de provincie Noord-Brabant, PSW arbeidsmarktadvies en het CWI in het Provinciehuis te 's-Hertogenbosch. Tijdens de conferentie worden de ervaringen met het werven en inzetten van buitenlandse werknemers in diverse sectoren zoals bouw, zorg, industrie en land- en tuinbouw belicht. Gastheer van de conferentie is Onno Hoes, Gedeputeerde Economische Zaken en Arbeidsmarktbeleid van de provincie Noord-Brabant.


Ondanks de stagnatie van de economie kampt Brabant met een krapte op de arbeidsmarkt. Gezien de vergrijzing en ontgroening van de Brabantse bevolking zal de Brabantse arbeidsmarkt in de toekomst ook met de krapte te maken krijgen. Tegen deze achtergrond heeft het Werkgelegenheidspact Brabant het initiatief genomen om de voors en tegens van arbeidsmigratie naar Brabant openhartig te bespreken met het Brabantse bedrijfsleven, vakbonden, gemeenten en deskundigen.
Tegenstanders van een verruiming van de migratie van buitenlandse arbeidskrachten naar Brabant wijzen op de zogenaamde stille reserves: het nog aanwezige arbeidspotentieel in de provincie zoals ouderen, vrouwen, allochtonen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Voorstanders pleiten juist voor een verruiming van de mogelijkheden om buitenlandse werknemers meer in te zetten, ook de werknemers van buiten de EU.
Middagvoorzitter Marcel van Dam zal het debat leiden over de dilemma's en consequenties van een al of niet verruiming.


Ter gelegenheid van de conferentie verschijnt er een speciale brochure "Arbeidsmigratie op de Brabantse arbeidsmarkt", met informatie over (wettelijke) mogelijkheden en belemmeringen bij het werven van buitenlanders.






Provincie Noord-Brabant