Nederlandse Vereniging van journalisten

14 oktober 2002 Sectie Omroep, Sectie Freelance Mededeling

Actiebijeenkomst

Op donderdag 17 oktober om 17.00 uur wordt in de Nipkowzaal in het Mediacentrum te Hilversum een actie-bijeenkomst voor gehouden omroepfreelancers. Zij beraden zich gezamenlijk op eventuele acties tegen de omroepwerkgevers. Dit omdat de onderhandelingen met het Honorarium College Omroepen (HOCO) zijn vastgelopen. Zie ook HOCO-overleg vastgelopen
De afgelopen maanden hebben NVJ en omroepwerkgevers (verenigd in het HOCO) gepraat over een verbetering van de minimumtarieven voor omroepfreelancers. De NVJ pleit voor een honorering die aansluit bij de salariëring van medewerkers in vaste dienst en waarbij een onderscheid wordt gemaakt naar beginnend, ervaren en zeer ervaren freelancer. Daarnaast wil de NVJ een duidelijk herkenbare toeslag afspreken voor herhalingen en ander gebruik van het journalistiek materiaal. Tot op heden is het HOCO niet tegemoet gekomen aan onze eisen.
Weliswaar heeft het HOCO in haar laatste voorstel de tarieven procentueel aangepast, maar voor de NVJ betekent dit geen substantiële verbetering en blijft het voorstel onaanvaardbaar. Partijen hebben geconstateerd dat er een gat gaapt tussen het HOCO-voorstel en het uiterste bod van de NVJ.
Een duidelijk signaal van de leden lijkt noodzakelijk om de omroep tot een realistischere opstelling te dwingen.
Kom dus naar de bijeenkomst of laat via freelance@nvj.nl weten dat je de opstelling van de NVJ ondersteunt.

Met vriendelijke groet,

Thomas Bruning Ellie Speet
secretaris omroep secretaris sectie Freelance