Ingezonden persbericht


Goed nieuws over berggorilla, 100 jaar na ontdekking

De wetenschap ontdekte op 17 oktober 1902 het bestaan van de berggorilla. Ondanks oorlogen, stroperij, ziektes en een drastische inkrimping van het leefgebied van de berggorilla, heeft een coalitie van natuurbeschermers waaronder het Wereld Natuur Fonds, in samenwerking met lokale gemeenschappen en regeringen, ervoor kunnen zorgen dat de berggorilla langzaam weer in aantal toeneemt. Dit is goed nieuws na jaren van alleen maar slinkende cijfers en een groeiende angst dat de ernstig bedreigde berggorilla zou uitsterven in de eeuw waarin deze soort ontdekt werd.

Na de ontdekking van de berggorilla zag de toekomst van deze soort er al gauw niet al te rooskleurig uit. Ongecontroleerde jacht, vernietiging van het bos waarin de berggorilla's leefden en het vangen van gorilla's voor de illegale huisdierenhandel leidden tot snel teruglopende aantallen nog in het wild levende berggorilla's. Maar ondanks deze sombere vooruitzichten is het gelukt om de jarenlange terugval om te buigen in een groei van 620 berggorilla's in 1989 tot ongeveer 675 berggorilla's vandaag de dag. De helft van deze berggorilla's leeft in Oeganda's Bwindi Impenetrable Nationale Park en de rest in een gebied waar drie Nationale Parken van Oeganda, Rwanda en de Democratische Republiek Congo (DRC) elkaar grenzen.

Het verdwijnen van leefgebied blijft een van de grootste bedreigingen voor de berggorilla. Ruim 100.000 mensen leven in de afgelegen gebieden waar de berggorilla's leven. De behoefte aan landbouwgrond van deze mensen heeft ervoor gezorgd dat het leefgebied van de bergorilla teruggebracht is tot eilandjes bos temidden van menselijke nederzettingen. Om deze en andere bedreigingen aan te pakken hebben het Wereld Natuur Fonds, Flora en Fauna International en de African Wildlife Foundation in 1991 het programma IGCP opgericht (International Gorilla Conservation Programme). Over de afgelopen 10 jaar heeft het IGCP samen met lokale gemeenschappen en parkbeheerders in de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Oeganda gewerkt aan het beschermen en effectief beheren van het leefgebied van de berggorilla, rekening houdend met de behoeftes van de lokale bevolking.

Eco-toerisme is één van de belangrijkste succesfactoren van dit programma. Jaarlijks bezoeken ongeveer 10.000 toeristen de gorilla's. Het IGCP helpt eco-toerisme gericht op de berggorilla promoten en zorgt er samen met lokale gidsen voor dat de bezoekers de berggorilla's niet verstoren. Het IGCP streeft ernaar dat lokale gemeenschappen rechtstreeks profiteren van inkomsten gegenereerd door deze vorm van toerisme om de betrokkenheid van de lokale bevolking bij de bescherming van de berggorilla te vergroten.

"Zowel nationale als internationale inspanningen om deze soort te beschermen hebben ervoor gezorgd dat de berggorilla niet meer balanceert op de rand van overleven en uitsterven", aldus dr. Annette Lanjouw, directeur van IGCP.


---
Op aanvraag beschikbaar:

- Beeldmateriaal van de berggorilla, zowel foto- al videomateriaal
- Beknopt overzicht van de geschiedenis van (bescherming van) de berggorilla
Meer informatie:
Esther Naber, persvoorlichter
Telefoon: 030-6937832, mobiel: 06-29535947, email: enaber@wwf.nl


-
Wereld Natuur Fonds
Esther Naber, persvoorlichter
Boulevard 12
3707 BM Zeist