Gemeente Amsterdam

|
Startsein realisering sociale werkplaats Izmit

Startsein realisering sociale werkplaats Izmit

Op donderdag 17 oktober tekenen burgemeester Hikmet Erenkaya van de gemeente Izmit, Murat Sirmen, directeur van de Stichting Belde A.S. te Izmit, en de heer E.S. Ottens, namens de gemeente Amsterdam, in Izmit de overeenkomst voor de realisering van een sociale werkplaats in Izmit.

Sinds de aardbevingsramp in augustus 1999 onderhouden Izmit en Amsterdam intensieve contacten op verschillende terreinen. In dit kader is de afgelopen jaren de realisering van een sociale werkplaats voor gehandicapten in Izmit voorbereid.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelde onlangs een subsidie in het kader van de regeling Matra (maatschappelijke transitie toetredingslanden tot de Europese Unie) van ¤ 520.000 beschikbaar. Naast het ministerie dragen vanuit Nederland Kerkinactie, Cordaid, het Woningbedrijf Amsterdam en de gemeenten Utrecht, Amsterdam en Deventer circa ¤ 300.000 aan het project bij en in Turkije wordt door de gemeente Izmit en het bedrijfsleven aan het project bijgedragen.

Het tekenen van de overeenkomst is het startsein voor de realisering van het project. Amsterdam is de komende drie jaar bij het project betrokken. Daarna moet de voorziening geheel op eigen benen kunnen functioneren. Voor het project is aan Nederlandse zijde een klankbordgroep ingesteld waarin vertegenwoordigers van sociale werkplaatsen uit Deventer, Hoorn, Amster-dam/Die-men en Cor Unum uit Den Bosch. De klankbordgroep heeft een advise-rende rol. Het tekenen van de overeenkomst gebeurt aan het slot van een seminar waarin de vertegenwoordigers van de Nederlandse sociale werkplaatsen informatie geven over de werkplaatsen in Nederland, de regels, de producten, de contacten met het bedrijfsleven, enz. Van dit seminar nemen van Turkse zijde overheid, ondernemers en vertegenwoordigers van gehandicaptenorganisaties deel. De belangstelling voor dit project is groot.

Het aandeel gehandicapten in de Turkse samenleving is relatief hoog. Dat aandeel nam als gevolg van de ramp toe tot nu naar schatting 12 procent van de bevolking. Gehandicapten verkeren in Turkije in een achtergestelde positie. Doel van het project, dat een pilot is voor het gehele land, is ook om aandacht te vragen voor de positie van gehandicapten en om aan te tonen dat veel gehandicapten ondanks hun handicap in staat zijn om actief aan de samenleving deel te nemen.

De planning is vooralsnog dat het bouwplan voor het eind van dit jaar wordt vastgesteld, waarna met de bouw kan worden begonnen. De oplevering wordt tegen het eind van het tweede kwartaal van 2003 verwacht. 2003 is het internationale jaar van de gehandicapte.

Amsterdam, 16 oktober 2002 Cynthia Hendriks


---


-

© gemeente Amsterdam - 16-10-2002