Provincie Zeeland

GS: bundeling kindergeneeskunde noodzakelijk

Het dagelijks bestuur van de provincie heeft de minister van volksgezondheid, welzijn en sport (wvc), de vaste kamercommissie voor wvc en de Zeeuwse kamerleden gewezen op de noodzaak van concentratie van kindergeneeskunde boven de Westerschelde in Goes. Aanleiding daartoe was het standpunt van voormalig minister Bomhoff van wvc dat de noodzaak van de concentratie onvoldoende was aangetoond. Hij deelde die mening mee in een brief aan de tweede kamer der Staten-Generaal. Gedeputeerde staten informeren het rijk over het recente, unanieme standpunt van de statencommissie welzijn (van 14 oktober). De commissie is met het college van oordeel dat instandhouding van de kwaliteit en de voortgang van de zorg in de ziekenhuizen in Goes en Vlissingen alleen kan worden bereikt door bundeling van de krachten van de twee ziekenhuizen.
Waarborging van het specialisme klinische kindergeneeskunde is voor de lange termijn alleen te verwezenlijken als die in Goes wordt geconcentreerd met poliklinische behandelingen in Vlissingen. Er is nu een acuut probleem, direct voortvloeiend uit het nijpende tekort aan kinderartsen. Als de bundeling niet tot stand komt, is de kans niet ondenkbeeldig dat van de huidige kinderartsen er ook nog enkele zullen vertrekken, zo stellen gs.
De provincie wil op korte termijn de woordvoerders van de diverse fracties in de tweede kamer uitnodigen om over de toekomst van de Zeeuwse ziekenhuissituatie te debatteren. Zodra daarvoor een datum is bepaald zal ook de minister van volksgezondheid daarvan op de hoogte worden gesteld.
Gs maken van de gelegenheid gebruik opnieuw aandacht te vragen voor het uit de regio voorgestelde pakket van maatregelen voor de geneeskundige zorg op Schouwen-Duiveland, na de sluiting van locatie Zierikzee van de Oosterscheldeziekenhuizen.

16 oktober 2002, mw. J.C. van Nieuwenhuijze, tel. 0118-631402, nr. 64/02.