Katholieke Universiteit Nijmegen

Publicatie Nijmeegse onderzoekers in Nature 16 oktober Unieke bacterie maakt bizarre ladder-moleculen
Er zijn unieke `ladder-moleculen' aangetroffen in de waterzuiveringsbacterie Brocadia anammoxidans. De ontdekking is gedaan door onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in samenwerking met de Katholieke Universiteit Nijmegen. De laddermoleculen hebben een hoge bindingsenergie en starre structuur en dat maakt hen interessant voor nieuwe toepassingen in de industrie. Tot nog toe werd aangenomen dat dergelijke structuren niet in de natuur voorkomen. De vondst wordt donderdag 17 oktober 2002 gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

In het artikel tonen de onderzoekers aan dat de anammoxbacterie beschikt over een bijzonder celmembraan, dat bestaat uit ketens met vijf cyclo-butaanringen in de vorm van een trap. De vondst van deze `laddermoleculen' is uniek. Tot nog toe werd aangenomen dat dergelijke molecuulstructuren niet in de natuur zouden voorkomen. De koolstofatomen in de cyclo-butaanringen zijn namelijk in een `onnatuurlijk' scherpe hoek ten opzichte van elkaar verbonden. Het maken van zulke ringen kost daarom veel energie. Bovendien is deze keten van vijf cyclo-butaanringen bijzonder star.

Belangstelling van industrie
De industrie heeft al interesse getoond in de natuurlijke bron voor laddermoleculen. Vanwege de technische hindernissen konden soortgelijke moleculen tot nu toe alleen op kleine schaal in het laboratorium gemaakt worden. Vanwege hun bijzondere structuur zijn er allerlei nieuwe technologische toepassingsmogelijkheden denkbaar.De vraag waarom een bacterie zoveel energie steekt in zo'n complexe membraanstructuur wordt eveneens door de onderzoekers van het NIOZ en de KUN beantwoord. De moleculaire ladders vormen een dicht membraan, dat vrijwel ondoordringbaar is voor stoffen van buitenaf. Dit membraan omsluit het zogenaamde `anammoxosoom', een speciaal organel waarbinnen de bacterie stikstof kan afbreken onder anaerobe omstandigheden. Dit proces wordt het `anammox-proces' genoemd. Hierbij komt onder andere de raketbrandstof hydrazine vrij, een stof die giftig is voor de bacterie. De ladderanen beschermen de bacterie dus tegen zijn eigen gif.

Waterzuivering
Het anammox-proces wordt gezien als een veelbelovend en duurzaam alternatief voor de bestaande methodes voor stikstofverwijdering uit afvalwater. De kosten van het anammox-proces bedragen slechts 10 procent van de huidige kosten van stikstofverwijdering en het stoot 88 procent minder CO2 uit. Vanwege deze voordelen is in de zomer van 2002 de eerste grote anammoxreactor geïnstalleerd bij de waterzuivering Rotterdam, door de firma Paques. Dit is gebeurd binnen het kader van een groot Europees onderzoeksproject (icoN).
Hoe het anammox proces precies plaatsvindt, wordt momenteel onderzocht door microbiologen van de KU Nijmegen in samenwerking met de TU Delft. Dit onderzoek wordt gesubsidieerd door NWO, STW en STOWA.

Etherbinding: karakteristieke eigenschap
Een andere opmerkelijke vondst is dat de laddermoleculen in het membraan via een zogenaamde ether binding vastzitten. Deze eigenschap werd karakteristiek geacht voor de Archaea, de oerbacteriën. De anammoxbacterie behoort tot de zogenaamde planctomyceten. Recent werd eveneens in Nature (16 mei 2002) de theorie beschreven dat de planctomyceten één van de oudste levensvormen op aarde zouden zijn, hetgeen met de recente vinding zou kunnen kloppen. De ontdekking zal dan ook consequenties hebben voor het denken over de vroege evolutie. In een vervolgonderzoek zullen de wetenschappers de unieke structuur van de laddermoleculen gebruiken om vast te stellen waar de anammoxbacteriën voorkomen en welke rol ze spelen in de stikstofkringloop van zoet- en zoutwater ecosystemen.

'Linearly concatenated cyclobutane lipids from a dense bacterial membrane', Mike S.M. Jetten, Ellen C. Hopmans, Marc Strous, Jan A.J. Geenevasen, Adri C.T. van Duin, Nature 17102002. Prof. dr. ir. Mike Jetten is hoogleraar ecologische microbiologie aan de KU Nijmegen.
17-10-2002


* meer informatie over het anammox-proces