Gemeente Soest

Uitspraak Raad van State inzake Zonnegloren

Gemeente Soest in het gelijk gesteld

Vanmorgen heeft de Raad van State uitspraak gedaan in twee zaken die betrekking hebben op het voormalig Zonneglorenterrein en het terrein van het voormalig Soester Natuurbad. De beroepschriften van de gemeente Soest, de provincie Utrecht en het Utrechts Landschap zijn gegrond verklaard.

Het betreft het bestemmingsplan Landelijk Gebied 1e herziening en de bouwvergunning voor de uitbreiding van het hotel Royal Park met 36 extra kamers.
Van zowel het bestemmingsplan als de bouwvergunning was de minister van mening dat deze in strijd zijn met het nationaal ruimtelijk beleid inzake verstedelijking. Om deze reden verving de voormalige minister Pronk dan ook het provinciale goedkeuringsbesluit van het bestemmingsplan en diende hij beroep in tegen de afgegeven bouwvergunning. Hij was van mening dat er sprake was van extra verstening in het buitengebied.
De Raad van State heeft nu geoordeeld dat de minister zijn mening niet voldoende heeft gemotiveerd.
Hiermee berust het besluit van de minister tot vervanging van de goedkeuring van het bestemmingsplan niet op een deugdelijke motivering en is het vervangingsbesluit van de minister vernietigd.

De gemeente Soest wordt hierdoor gesterkt in de toepassing van het 'groen voor rood' principe. Ook in de nota Hart voor de Heuvelrug wordt dit principe toegepast. De uitspraak is dan ook een extra stimulans om hier mee door te gaan.

Gezien de uitkomst van het geding met betrekking tot het bestemmingsplan ziet de Raad van State wel aanleiding de minister in de gelegenheid te stellen binnen twaalf weken een nieuw besluit te nemen. Doet de minister dat niet, dan is daarmee het bestemmingsplan goedgekeurd.
Gezien het nieuwe rijksbeleid is het echter niet logisch dat de minister een nieuw vervangingsbesluit neemt. Gemeenten en provincies krijgen namelijk volgens de nieuwe (demissionaire) minister meer verantwoordelijkheid en meer zeggenschap.

---