Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland


Persbericht

17 - 10 - 2002

Florimark Productie van start

Leiden Florimark, het officiële keurmerk voor gecertificeerde leveranciers van bloemen en planten, is definitief uitgebreid met een regeling voor telers. Dat besloot het bestuur van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN) op 11 oktober jl. Tot nu toe bestond er alleen een regeling voor handelaren, Florimark Handel. Omdat er zowel vanuit handelszijde als van telerskant behoefte bleek te bestaan aan een vergelijkbare regeling voor producenten, is er begin dit jaar een pilot gestart onder de naam Florimark Productie. Vanwege het succesvolle verloop van deze pilot besloot het VBN-bestuur de regeling officieel in te voeren per 15 oktober 2002.

Kwaliteit en betrouwbaarheid
Florimark Productie is een kwaliteitszorgsysteem voor de teler. Gecertificeerde deelnemers aan de regeling garanderen de juiste kwaliteit en maximale betrouwbaarheid van geleverde producten en diensten. Door deel te nemen aan Florimark Productie kunnen telers zich onderscheiden en hun bedrijfskwaliteit verbeteren. Het deelnemende bedrijf werkt exact volgens de gemaakte afspraken binnen de sector en met de klanten. De regeling heeft betrekking op de borging van de kwaliteit van de bedrijfsvoering. Zij maakt deze kwaliteit bovendien zichtbaar door de deelnemende bedrijven te controleren. Een onafhankelijke instantie geeft het certificaat af na een positieve controle waardoor objectiviteit is gegarandeerd.

In tegenstelling tot algemene kwaliteitsregelingen is Florimark een branchegerichte regeling. De regeling is opgesteld met oog voor de specifieke eisen, werkwijzen en verwachtingen binnen de sierteeltsector. Initiatiefnemers voor Florimark Productie zijn het Productschap Tuinbouw, LTO-Glastuinbouw, VGB, VBN en de bij de VBN aangesloten veilingen. Florimark Productie en Florimark Handel werken nauw samen om de regelingen zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Zij presenteren zich ook in een gezamenlijke Florimarkstand op de Hortifair 2002.

Pilot
Voor de pilot van Florimark Productie bleek een overweldigende belangstelling te bestaan. Ruim 108 telers namen deel aan de pilot. Zij zetten eerst hun bedrijfsprocessen en de daarbij behorende verantwoordelijkheden op papier. Hiermee maakten zij hun werkwijze en de uitkomst daarvan controleerbaar. De komende maanden worden de meeste telers uit de pilot geaudit door een extern controlebureau. Voldoen zij aan de eisen, dan kunnen zij zich daarna gecertificeerd Florimarkleverancier noemen.

Het Bureau Florimark Productie wordt vanaf 15 oktober a.s. gestationeerd bij de VBN in Leiden. Telers die vragen hebben over Florimark of zich willen aanmelden kunnen hier terecht. De operationele organisatie van Florimark wordt ingebed binnen de kwaliteitsafdelingen van de veilingen.